Neznámé Váchalovy akvarely vycházejí knižně

Praha - Dosud nezveřejněná a nikdy nevystavovaná kolekce akvarelů Josefa Váchala s tématem sv. Františka z Assisi vychází jako knižní soubor. Originál z roku 1920 je v soukromém vlastnictví, majitel ho poskytl k vytvoření faksimile.

Podle historičky umění Marie Rakušanové, autorky předmluvy, vznikl cyklus v době, která byla pro Váchalovu tvorbu zásadní a v níž se jeho dílo proměňovalo. V souboru se snažil zachytit světskou legendu o Františkovi. Hlavní náplní jsou scény o Františkově zbožnosti, lásce ke zvířatům i přírodě. Důvodů, proč si Váchal toto téma vybral, i zdrojů, o něž se opíral, může být několik. Může jít o jeho kontakty s katolickými básníky nebo o inspiraci spisy, které se osobností sv. Františka zabývají a v té době byly dostupné, jako například texty sv. Bonaventury nebo spisy sv. Františka z Assisi.

Váchal se zabýval křesťanskou ikonografií, otázkami duchovnosti v oficiálním katolicismu, ale také mysticismem, který jej provázel celý život. „Tyto dvě oblasti dokázal velmi originálním způsobem propojovat,“ uvedla Rakušanová. Po skončení první světové války začal Váchal bilancovat svou dosavadní tvorbu a od té doby se více zajímal o obrazovou konstrukci a kompozici svých děl. Ale také se více otevřel postupům evropského moderního umění, které do té doby spíše zavrhoval a kritizoval.

Marie Rakušanová, autorka předmluvy: „Vydání cyklu je pro váchalovské bádání převratnou událostí. Výjimečný je tím, že se jedná o akvarely, Váchal je známý především svými dřevoryty.“

V roce 1920 tak vytvořil tři cykly akvarelových kreseb, z nichž poslední je právě Sv. František z Assisi Dobráček. O dvou prvních se vědělo, třetí se dlouho nacházel na neznámém místě. Podle galeristy Martina Kodla byl původně ve Váchalově pozůstalosti, nyní je součástí kvalitní české sbírky.

Cyklus akvarelů Sv. František z Assisi Dobráček vydaly společně nakladatelství Academia a Galerie Kodl. Soubor vyšel v nákladu 400 kusů a prodává se za 3 500 korun.