Symfonie tisíců se do Smetanovy síně sotva vešla

Praha – Český národní symfonický orchestr se připojil k oslavám dvojitého výročí skladatele Gustava Mahlera. Pod taktovkou svého šéfdirigenta Libora Peška zahrál včera Osmou symfonii, nazývanou Symfonie tisíců, od Gustava Mahlera. Ve Smetanově síni Obecního domu vystoupilo v rozsáhlém díle také osm sólistů, mimo jiné sopranistka Kateřina Kněžíková, altistka Kateřina Jalovcová a tenorista Marcello Nardis, a Český filharmonický sbor Brno a dětský sbor Kantiléna.

Mahler počítal s tím, že jeho symfonie bude velkolepá, určená do největších koncertních sálů. Koncertu v Obecním domě se účastnilo na 250 hudebníků a zpěváků, jeviště bylo třeba kvůli nebývalému počtu účinkujících rozšířit. „Smetanova síň má omezený prostor, na druhou stranu je tu architektura, která k té hudbě úžasně patří,“ domnívá se dirigent Libor Pešek.

Mahler, jehož 150. výročí narození oslavila hudební veřejnost loni a letos si připomíná 100 let od jeho smrti, patří k Peškovým oblíbeným autorům. Jeho tvorbou se prý intenzivně zabývá od svých 35 let. Některé z jeho symfonií natočil jak s Českou filharmonií, tak s Královským liverpoolským filharmonickým orchestrem, kde téměř jedenáct let úspěšně působil jako šéfdirigent. V současné době připravuje s ČNSO komplet Mahlerových symfonií. „Partitury jsou složité, hudba nádherná a místy hluboce filozofická, je to pokušení na celý život,“ říká Pešek.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Osmou složil Mahler v roce 1910 ve velmi krátkém čase, věnoval ji své ženě Almě. Bylo to prý, jako by mu někdo noty přímo diktoval a on je jenom zapisoval. Poprvé byla symfonie – poslední, kterou skladatel uvedl za svého života - provedena 12. září 1910 s téměř tisícovkou interpretů. Přízvisko Symfonie tisíců ale nepochází od skladatele, nýbrž od pořadatele koncertu Emila Gutmana.

Záznam koncertu ve Smetanově síni natočila Česká televize, odvysílá ho v polovině května. Symfonie tisíců letos zazní také na festivalu Pražské jaro, a to přímo v den výročí Mahlerovy smrti 18. května v netradičním prostoru multifunkční O2 areny. Provede ji spolu se sbory a sólisty Česká filharmonie a Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku pod taktovkou Christopha Eschenbacha.

Mahlerova Osmá symfonie ve Smetanově síni Obecního domu - Český filharmonický sbor Brno
Zdroj: ČT24