12 měsíčků, 1 lyže, 1 ženich. A možná přijdou i kouzla

Sehnat jahody v zimě není dneska zas až taková potíž, ale byly doby, milé děti, kdy to problém byl. Ba znamenalo to úkol nadlidský a jeho splnění vyžadovalo přízeň Dvanácti měsíčků, ochotných zamíchat svým pořadím navzdory všem meteorologickým předpovědím. Naštěstí ovšem každý dostane, co si zaslouží, alespoň v pohádkách to platí bez výjimky. Přesvědčit se o tom můžete i na Štědrý den od 19:00 na ČT1.

Tento čas je tradičně na České televizi vyhrazen celovečerním pohádkám uváděným v premiéře. Dvanáct měsíčků, filmová adaptace na motivy pohádkového příběhu Boženy Němcové, muselo na své uvedení ve sváteční čas čekat tři zimy. Tak dlouho kvůli nespolehlivosti počasí trvalo natáčení snímku, pro jehož děj jsou paradoxně právě rozmary počasí docela podstatné.

Možná do vlády zimních měsíců zasáhl svými nejapnými žerty vtipálek Duben a nechal filmařům roztát sníh, který pro natáčení pohádky ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm potřebovali. Nebyl by to první (ani poslední) vtípek, jehož by se, byť v dobré víře, dopustil. Jeho smysl pro humor a horlivost zkomplikovala život i jedné hodné Marušce (Marie Majkusová), ale nepředbíhejme…

Pohádka Dvanáct měsíčků (zdroj: ČT24)

Děj štědrovečerní pohádky začíná o Štědrém večeru a s radostným povzdychem rozmazlené Květy (pardon, Květulilinky, jak si sama říká) – „To jsou krásné Vánoce, už aby byly další!“ – nejspíš mnozí diváci budou souhlasit. Tomu, co její spokojenosti předcházelo, snad už méně.

Režisér Karel Janák (natočil pubescentní Snowboarďáky a Rafťáky, ale také pohádkový film a seriál Ať žijí rytíři!) neměl v úmyslu příliš vybočovat z mantinelů klasické pohádky a vpašovávat do ní odkazy na současnost - "nejmodernějším“ úletem jsou ski, na kterých lyžuje i Maruška (hned napoprvé po zasněžených stráních fičí jako Katka Neumannová, ale co, v pohádkách je přeci možné ledacos).

Dvanáct měsíčků / Roman Vojtek a Marie Majkusová
Zdroj: ČT24/ČT

A zatímco Maruška sjíždí kopce, ji sjíždí macecha v podání Veroniky Žilkové – která si prý roli skrz naskrz protivné ženské užívala – za zdatného sekundování Maruščiny nevlastní sestry Květy (Ivana Korolová). Happy end jí ale za popelkovský úděl poskytne slušné zadostiučinění, i když ona se pro své dobré srdce a holubičí náturu z potrestání těch, kteří jí ubližovali, ani radovat neumí.

Dávno předtím nejen Marušiným životem, ale životem celé vsi zamíchá příjezd Karla (Roman Vojtek), místního rodáka, který odešel do světa hledat štěstí a bohatství a oboje našel. Vdavekchtivé dívky v něm okamžitě rozpoznají partii, jaké není rovno, a doslova oblehnou jeho dům. Karlovi, nechce-li být svými fanynkami, mezi nimiž samozřejmě nechybí ani Květa, umačkán, nezbývá než z ošemetné situace vymanévrovat nenápadně. Vyhlásí proto, že svým potenciálním nevěstám zadá postupně tři úkoly a ta, která je splní, se stane jeho ženou. Doufá samozřejmě, že zadání jsou natolik nesmyslná, že se mu podaří chomoutu vyhnout. (Splnit úkoly se můžete pokusit i vy - na stránkách pohádky Dvanáct měsíčků.)

Karel Janák (napsal scénář spolu s Janou Janíkovou) tak úkoly, kterými v Němcové báchorce trápí Marušku zlá macecha, přisoudil nové postavě. K nastavení příběhu o tento klasický pohádkový způsob seznamky ho vedla především potřeba natočit snímek o celovečerní stopáži. Pohádkovému kouzlu to na příběhu nijak neubírá, ba naopak.

Kouzla jsou totiž dalším bonusem televizních Dvanácti měsíčků. Už zmíněný Duben (Ota Jirák) očaruje fialky, které Karel od svých neprovdaných sousedek požaduje jako první důkaz toho, že jsou ho hodny. Úkol donést květiny v prosinci vyřadí ze hry všechny nápadnice – až na Květu.

Dvanáct měsíčků / Veronika Žilková, Ivana Korolová, Jan Komínek a Roman Vojtek
Zdroj: ČT24/ČT

I když by se podle jejího jména mohlo zdát, že je jí takový úspěch souzen, správně tušíte, že ona by kvůli něčemu takovému z pece neslezla… Ani kouzlo fialek nezapůsobí na toho, na koho by mělo, a Maruška musí ještě hodně zkusit, Karel mnohé prokouknout a Dvanáct měsíčků (Říjen si například zahrál Pavel Kříž, Prosinec Radoslav Brzobohatý, Leden má podobu Václava Postráneckého) několikrát zasáhnout, než všechno dobře dopadne.

A přestože shánět jahody v lednu není žádná legrace, humor se ke slovu taky dostane – nechybí v etudách macechy s Květou a přítomný je i v parukách Dvanácti měsíčků, kteří si na samý závěr dovolili takový drobný společný vtípek. Však uvidíte – dnes od 19:00.