Sundance se vyhýbá červeným kobercům

Park City - V Park City v americkém státu Utah začíná ve čtvrtek večer filmový festival Sundance. Do 30. ledna předvede 120 celovečerních a 80 krátkometrážních filmů. Tato přehlídka nezávislé filmové tvorby pod patronátem Roberta Redforda se od ostatních festivalů snaží odlišit i tím, že zahajuje hned první večer dvěma dramaty, dvěma dokumenty a sérií krátkých filmů a odmítá úvodní premiéru jediného snímku s houfem filmových hvězd na červeném koberci.

„Bylo nemožné najít film, který by reprezentoval celý program. Platí také, že pokud máte jeden zahajovací film, mluví se o něm natolik, jakoby to byla jediná událost celého festivalu, a má sklon stát se mottem. Já jsem chtěl, aby vůdčí motto festivalu představovala řada filmů a řada krátkých metráží,“ uvedl ředitel festivalu John Cooper na vysvětlenou.

Kryštof Mucha, výkonný ředitel MFF KV:

Organizátoři festivalu se o hvězdy nezajímají. Ty tam zvou společnosti, které přihlašují filmy. Oni skutečně chtějí nacházet to nejzásadnější, co se ve světě nezávislého filmu za ten rok vzniklo.

Telefonát Kryštofa Muchy ze Sundance (zdroj: ČT24)

„Jiné festivaly musí mít velké celebrity při zahájení a mnoho zahraničních funkcionářů promenujících se kolem. My jsme si ale řekli: Zahajme pestrou škálou různých filmů,“ dodal. O hollywoodské hvězdy přitom návštěvníci rozhodně nepřijdou. Ty přijedou na uvedení filmů, v nichž hrají, a jejich přítomnost tak bude časové rozloženější. Letos jsou očekáváni například Demi Mooreová, Pierce Brosnan, Katie Holmesová, Kevin Spacey a Tobey Maguire.

Na festival zamířil také výkonný ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha, aby si vyhlédl snímky pro karlovarskou přehlídku. „Jsem tu se svým kolegou, uměleckým ředitelem Karlem Ochem, a ten už vybral kolem třiceti filmů. Navíc nás čeká spoustu schůzek,“ prozradil, že jeho plán v Sundance je opravdu nabitý.

V zahajovací den festivalu diváci uvidí například městské drama Pariah od režisérky Dee Reesové, dokument režisérky Susanne Rostockové Sing Your Song o černošském zpěváku a aktivistovi Harrym Belafonteovi, irský komediální thriller The Guard režiséra Johna Michaela McDonagha s Brendanem Gleesonem a Donem Cheadlem v hlavních rolích nebo dokument Project Nim od režiséra Jamese Marshe o šimpanzovi vychovávaném lidmi.

V dalších dnech je na programu rodinné drama režiséra Sama Levensona Another Happy Day s Mooreovou, Ellen Barkinovou a Kate Bosworthovou, finanční thriller Margin Call režiséra J. C. Chandora se Spaceym a Mooreovou, satira na kazatele Salvation Boulevard režiséra George Ratliffa s hvězdami Brosnanem, Edem Harrisem a Jennifer Connellyovou nebo také detektivka The Son of No One s Holmesovou, Alem Pacinem a Channingem Tatumem.