Ministerstvo: Šéfa Národního divadla vybereme sami

Praha – Po odvolání Ondřeje Černého ministerstvo kultury stále hledá nového ředitele Národního divadla. Nyní se však rozhodlo, že na post šéfa kulturní instituce nehodlá vyhlásit otevřené výběrové řízení. Nejvhodnější adepty na tuto funkci hodlá oslovit samo a následně z nich vybere toho nejlepšího.

Kdy se tak stane? „Termín zatím není určen, ale předpokládám, že by se tento proces měl uskutečnit do konce února,“ řekl děkan Divadelní fakulty Akademie múzických umění a předseda komise Jan Hančil. Členy výběrové komise jsou také např. Milan Uhde, Stanislav Moša nebo Jiří Šesták. 

Specialisté předložili ministerstvu nástin kroků, které pomohou ke konečné stabilizaci v Národním divadle. Skupina by chtěla novému řediteli rozšířit kompetence a zároveň by ráda omezila ministerskou nadvládu, která nad postem doposud panuje. Úkolem MK je prý divadlu umožnit co nejkvalitnější výkon a vytvořit k tomu příslušné podmínky, a ne dýchat vedení za krk. 

Nová scéna a historická budova Národního divadla v Praze
Zdroj: ČT24/Marie Třešňáková

„Stát by měl definovat a určit, jakou podobu by jeho první scéna měla mít, a následně jí vytvořit patřičné ekonomické zázemí,“ uvádí se na stránkách MK. 

Návrh počítá také s tím, že budou mít sloučené umělecké soubory větší autonomii, což se však netýká jen plánů na představení, ale také samostatnějšího řízení a financování. Jednotlivé složky budou navíc svázány s určitými budovami.

„Situace, kdy jedna organizace sdružuje čtyři veliké jednotky, je neudržitelná. Současná právní subjektivita je nejhorší možná, a proto komise doporučuje jinou,“ prohlásila v minulosti mluvčí MK Markéta Ševčíková. Další jednání o budoucím řediteli jsou naplánovaná na leden.  

Vydáno pod