Tarantino odložil premiéru kvůli masakru. Vinu však odmítá

New York - Na páteční masakr v Newtownu reagoval mimo jiné i režisér Quentin Tarantino, který odvolal americkou premiéru svého nového filmu Django Unchained. Dlouho očekávaný western se bude zatím promítat jen pro štáb a přátele režiséra. Premiéra byla přesunuta na sobotu. Tarantino nicméně prohlásil, že ho unavuje hájit svoje filmy pokaždé, kdy USA šokuje nový případ násilí spáchaného střelnou zbraní. Podle jeho slov se „tragédie stávají“ a vina by měla padat na ty, kdo zločin spáchali.

Naopak Jamie Foxx, hlavní hvězda nového filmu, se v sobotu nechal slyšet, že by americká továrna na sny měla přijmout alespoň nějakou zodpovědnost za podobné násilné činy. Foxx během propagace filmu Nespoutaný Django uvedl, že herci nemohou ignorovat skutečnost, že násilí ve filmech může mít vliv na diváky. „Nemůžeme se obrátit zády a říct, že násilí ve filmech nebo cokoli, co děláme, nemá svým způsobem vliv,“ říká Foxx. „Prostě má.“

V jižanském dramatu z období před vypuknutím občanské války, jehož hlavním hrdinou je otrok Django, režisér Tarantino jako obvykle nešetří krví stříkající z postav, které jsou postřeleny nebo roztrhány na kusy vzteklými psy. Navzdory pátečnímu masakru dál v New Yorku pokračovaly mediální a propagační akce k filmu, který bude mít premiéru o Vánocích.

Kerry Washingtonová, která v Djangovi hraje po boku Foxxe, je přesvědčená, že názorná brutalita slouží k významnému účelu poučit diváky o hrůzách otroctví. „Myslím si, že je důležité, že máme příležitost mluvit o násilí a nemít ho jen jako zábavu; spojit ho se zlem, s nespravedlností, se společenskými neduhy,“ dodala.

Odkládají se i Griffinovi nebo American Dad

Odložená premiéra Tarantinova filmu není jedinou změnou v programech. Na střelbu v základní škole v americkém Newtownu zareagoval Hollywood i místní televizní stanice. Diváci neuvidí například nejnovější epizodu kreslených seriálů Griffinovi nebo American Dad. V reakci na tento masakr byla dále odložena premiéra nového akčního filmu Jack Reacher: Poslední výstřel s Tomem Cruisem v Pittsburghu a rodinné komedie Parental Guidance v Los Angeles.

Kreslený seriál Griffinovi neodvysílal nejnovější epizodu, protože v ní jedna z postav vypráví vlastní verzi zrození Ježíška, zatímco seriál American Dad by mohl rozjitřit city diváků příběhem démona trestajícího o Vánocích zlobivé děti.

Vydáno pod