Designéři autosedaček, svítidel anebo uren mohou být ve vatě

Praha - 134 subjektů z řad autorů, výrobců a obchodníků s celkem 206 projekty je v širších nominacích na letošní ceny Czech Grand Design. Práce nominovaných designérů, módních návrhářů, šperkařů a fotografů si mohou zájemci od 20. prosince do 31. března prohlédnout v Národním technickém muzeu v Praze.

Jeden z kurátorů výstavy a organizátorů soutěže Jiří Macek připomněl, že záběr artefaktů nominovaných na ocenění je stále širší. S designem pracuje stále více firem včetně těch, které se zabývají i výrobou zdánlivě nenápadných věcí nebo věcí denní potřeby.

Mezi vystavenými exponáty tak je třeba i dětská autosedačka, kuchyňské náčiní, samozřejmě nápojové soupravy, svítidla, nábytek, městský mobiliář, ale třeba i svérázné pohřební urny od značky Maestrokatastrof. Nominovaná je také letošní držitelka Národní ceny za studentský design Eliška Kuchtová se svou kolekcí obuvi.

V nominacích se objevují zavedená jména, ale i noví tvůrci - zejména v oblasti módy. Nováčci figurují také v kategorii Designér roku, mezi nominovanými jsou ovšem třeba také Lucie Koldová a Jan Plecháč, kteří byli v dřívejších ročnících vyhlášeni Objevem roku. Letošní „objevení“ se představí na samostatné výstavě od 2. února v pražské Window Gallery.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

V kategorii šperkařů, která byla zavedena loni, soutěží autoři se šperky betonovými nebo zrezivělého kovu kombinovaného s drahými kameny. Loni se vítězové kategorie šperku Zdeněk Vacek a Daniel Pošta stali i držiteli hlavní ceny Grand designér roku. Bodovali s kolekcí Virus, v níž experimentovali s chemickými procesy, zkoušeli provazy porůst krystaly kamence a následně vytvořili šperky z červeného zlata nebo chirurgické oceli se surovými diamanty, perlami a pyrity. Letos soutěží s lustrem vyrobeným podobnou technikou.

Jako loňským vítězům jim připadla povinnost vytvořit podobu ceny pro letošního vítěze. „Ocenění je takový sladký, opojný pocit, který může brzy vyprchat, když na ně člověk není připravený. Cena má podobu zlaté špejle, na níž bude cukrová vata. Zároveň to podporuje představu, že čeští designéři jsou ve vatě,“ popsali ocenění autoři.

Czech Grand Design 2012 - vítězové CGD 2011 Zdeněk Vacek a Daniel Pošta s oceněním, které vytvořili pro vítěz ročníku 2012
Zdroj: Czech Grand Design/Bára Prášilová

Kdo bude mít k vatě zas o krůček blíže, se uvidí 17. ledna, kdy budou oznámeny užší nominace. Vítěze pak představí ceremoniál ve Stavovském divadle 16. března. Česká televize odvysílá záznam večera.