Vizinoviny: Neobjektivní zprávy aneb Lidé, bděte!

První částí titulku se myslí samozřejmě tento hudební zápisník. Jeho poslední vydání roku 2012 svou nevyvážeností a nedostatkem objektivity už překračuje všechny meze. Vybrané ukázky totiž odrážejí jedině tak vkus autora. Nabízíme hudbu k běhu, jízdě na kole, cestě do práce i daleko intimnějším chvílím.

HUDBA NA KOLE

Kdy je v článku omluvitelné použití vulgarismu? Představte si třeba básníka Jirouse: Nebyla by škoda kvůli nějaké té p..e nebo nějakému č……i vycházejícím z poetových úst minout jeho poezii, například legendární sbírku Labutí písně? Obdobně: Neslušné slovo v titulu písně kolektivu Sons of Science bohatě vyvažuje sebeironie, nadsázka a vtip, kterými kapela vládne a neváhá je použít. Cyklopíseň roku 2012.

Zkusili jsme za vás – tento reklamní slogan platí pro výběr k písním do pedálů. Tempo, podle našeho zjištění, musí odpovídat střednímu převodu bicyklu na rovině, případně při lehkém převýšení. Vyzkoušejte s písní legendárního Davida Byrnea a zpěvačky St. Vincent z letošního společného alba Love This Giant.

PÍSNĚ K BĚHU

Běžec po oboře či parku si samozřejmě nemůže písně broukat. To neudýchá. Zároveň je vítána jistá strojová přísnost v hudbě, podobně jako v tempu joggujícího. Zde ukázka z letošního alba tanečních introvertů Hot Chip.

A zde ukázka ke klidu, hlubokému výdechu. Letošní spolupráce soulového veterána, osmašedesátiletého Bobbyho Womacka s o polovinu mladším Damonem Albarnem, všetečným géniem britské a nyní už i americké hudby.

SONGY K DOBRÉMU POCITU

Umakart je laciná krycí hmota, přepážka v paneláku nebo nádražní hospodě. Taková romantika prochází názvem kapely, která v Česku letos posbírá všechny hudební ceny, věřte mi. Tedy až na ty, kde vystupuje Žito 44 s kohoutem, ale tím se nezdržujme. Zde ukázka z alba Vlci u dveří, pocitu ze života čerstvých čtyřicátníků.

Všechnu moc imaginaci, praví klasik Jan Švankmajer. Hle, video pořízené k další pozoruhodné nahrávce roku 2012 nazvané Peklo, peklo, ráj skupiny Planety. Pocit, že představivost pracuje naplno - luští významy slov a stopy melodií v tom nonšalantním chaosu.

Další dobrý pocit z domácí hudby. Skupina pojmenovaná podle polského režiséra, autora slavného Dekalogu – není to, ehm, poněkud snobské a intelektuální? Příjemný pocit překvapení – písně elegantní, procítěné, prosté. Další z domácích desek roku.

Láska a potom smrt, jak už to k lidové hudbě tohoto druhu vždy patřilo.

HUDBA JAKO CESTA VEN

Narodil jsem se v ČSSR a tak to bude nafurt. Slova rapera Vece z nové desky Stereo farbo slepo. Gumáky na nohách v. ponožky v sandálech. Zatím nerozhodně.

Na vědomost se dává, že v květnu 2013 vychází nová deska Marka Olivera Everetta, známého jako E. Jeho nenápadné kapely se spoustou zářezů na poli kinematografie (písně k filmům Americká krása, Hellboy 2 a hlavně Shrekovi).

Další oznámení: Že si australský mistr milostné písně nechal narůst knír a pořídil si rozbrušovačku, je známá věc. Drsný zvuk, drsný humor, kdepak svátečně nastrojené holčičky u bílého klavíru a tklivé „tatínek tě neopustí…“. Nová deska Nicka Cavea vychází v únoru, zde historky z natáčení alba Push The Sky Away a jedna z písní.

PÍSNĚ PROTI KONCI SVĚTA

„Tehdy budou dva na poli; jeden bude vzat a druhý zanechán. Dvě budou mlít mlýnským kamenem; jedna bude vzata a druhá zanechána. Proto bděte…“ Jeden z textů ohlašujících věci příští. Letos se úvahy na téma konce, zániku či změny měly čile k světu. O bdění se ale moc nemluvilo. Zde video bdělého Kittchena, obrázky z apokalyptické doby studené války.

Záhady ale existují i ve folkové písni 42 let poté, co byla nahrána. Jedna z událostí roku je vydání alba Pravda o Marii písničkáře Vladimíra Merty. Podmanivá, téměř magická deska měla původně vyjít roku 1970. Zde ukázka pouze ve zvuku. Váže se k ní jedna záhada.

Merta tu v nádherné písni o zvoníkovi ve venkovském kostele zpívá, že „pomáhali čtyři - Pavel, Bohdan, Petr, Štěpán a já“. Není to ale dohromady pět? Je to tajná narážka na biblickou historku o Danielovi v peci ohnivé, kde s mučenými byl i anděl? Není přece možné, že by vystudovaný architekt neuměl do pěti počítat.

A trocha počtů na konec. 22. 12. 2012 to bude deset let od smrti Joe Strummera, zpěvákovi punkové kapely Clash. V Praze mu 20. 12. chystají kapely Chancers nebo Movement vzpomínkový večer. Zde Joe s verzí slavné písně Redemption Song. A to vykoupení v názvu řeší lišáckou přesmyčkou, která se nabízí jako přání k přicházejícím Vánocům. „Přemýšlej o tom. Bez bližních nejsi nic.“

Vydáno pod