Život Řecka a Keltů pod hledáčkem archeologů

Praha – Jak se asi žilo obyčejným lidem v 6. – 4. století před naším letopočtem? Na tuto otázku odpovídá výstava Ve stínu Olympu – Řecko a svět Keltů v nové budově Národního muzea. Jaké nástroje používali tehdejší obyvatelé, jak se navzájem ovlivňovali a jak se oblékali, se mohou návštěvníci dozvědět až do března příštího roku.

Rekonstrukce domů z vesnice Olympos ukáže dobové rozmístění místností a jejich účel. Půdorysy jsou totiž věrně vedeny podle archeologických plánů zmíněné osady. Příchozí si prohlédnou samostatnou místnost pro ženy, kde naleznou třeba tkalcovský stav, nebo naopak místnost pro muže, která sloužila zároveň coby prostor pro přijímání návštěv. 

Organizátorům výstavy šlo o to, zrekonstruovat obydlí střední třídy, nikoliv společenské smetánky. Mimo jednotlivých domácností na zájemce čekají vitríny plné historických nástrojů, nádobí, ale i zbraní. Některé exponáty jsou staré teprve rok a pocházejí z území Česka – půjde tedy o jejich výstavní premiéru. 

  • Výstava Ve stínu Olympu – Řecko a svět Keltů autor: V. Mikešová, zdroj: Archeologie na dosah
  • Výstava Ve stínu Olympu – Řecko a svět Keltů autor: V. Mikešová, zdroj: Archeologie na dosah

Mimo starověkého Řecka však dojde i na zobrazení keltského domku, který je oproti řeckému stylu skromnější. Pořadatelé zamýšleli důkladně zobrazit právě rozdíl mezi oběma kulturami – mezi keltskou polozemnicí a antickými stavbami.  

Expozice přibližující život starověkého Řecka potěší také nevidomé, pro něž je připravena haptická stezka a návodné orientační lišty. Pomocí Brejlova písma si mohou návštěvníci přečíst, o jaký exponát se jedná, a následně si jej mohou také vlastnoručně osahat. 

Výstava vznikla v rámci projektu Archeologie na dosah. 

Vydáno pod