Vladimír Franz válčí s mloky

Praha – Válka s mloky se stala první premiérou, kterou uvede Opera Národního divadla coby úvodní hru nového kalendářního roku. Na motivy románu Karla Čapka ji složil hudební skladatel a zároveň prezidentský kandidát Vladimír Franz. Představení je naplánováno na 10. ledna příštího roku.

„Opera byla složena před sedmi lety, kdy jsem netušil, že takto historie doběhne umění. Do dramaturgického plánu byla nasazena před rokem a půl, a že se všechno uspořádá takto, to bych opravdu nenaplánoval,“ řekl Franz. 

Autor rozdělil operu na dvě základní témata – ohrožení civilizace vlastní „blbostí“ a mediální vymývání a příprava lidí, aby byli snadnou kořistí. Vytoužené premiéry se však nezúčastní kvůli velké debatě prezidentských kandidátů. 

Hudebního nastudování se ujal skladatel a dirigent Marko Ivanovič, režii obstará David Drábek. Libreto Rostislava Křivánka se neblíží klasické dramatizaci. Výrazným prvkem díla i inscenace samotné je podle mluvčího Opery Petra Kozlíčka jeho formální zpracování. Do textu jsou včleněny paradoxní reklamní bloky, inscenace pracuje se sitkomovým smíchem, některé pasáže jsou stylizovány jako pokleslý muzikál, součástí je také vystoupení metalové kapely. 

„Užité prostředky poukazují na manipulaci s masou i společností a toto jsou sofistikované nástroje, které slouží k vymývání mozku. Proto jsem se jich nevzdal. V opeře jsou ukazovány jako nástroje narušení lidské koncentrace, lidského myšlení, které neustále vstupují vtíravě do života a myslí za vás,“ podotkl Franz. 

Umělecký šéf Opery uvedl, že se s Válkou mloky snaží navázat na tradiční zvyk, a to sice uvést každoročně alespoň jednu světovou premiéru.