Zápisky malíře van Gogha vycházejí v češtině

Praha - Poprvé v češtině vycházejí zápisky slavného malíře Vincenta van Gogha. Svazek s názvem Vincent van Gogh: Deník v dopisech doprovází dvě stovky kreseb, vztahujících se k různým obdobím van Goghova života a které malíř sám často komentuje. I když měl sám temnou mysl, jeho plátna hrají výraznými barvami. Během pouhých deseti let - než spáchal sebevraždu - jich vytvořil tisíce.

Příběh maniodepresivního malíře, který se neustále trýznil pochybnostmi o sobě a své práci, dodnes láká nakladatele, filmaře i divadelníky. V Ungeltu a později v Činoherním klubu byl Vincent Van Gogh i jednou ze životních rolí herce Ondřeje Vetchého. „Byl to člověk, který kdyby žil v dnešní době, tak by to byl jen jeden z mnoha podivínů. Bohužel žil v době, která byla nesmiřitelná a byla strašně formální,“ říká Vetchý.

Van Gogh za svého života prodal jedinou malbu, dnes je jednou z nejznámějších postav nizozemské historie. Jeho dopisy se začaly na veřejnosti objevovat na začátku 20. století. Celý soubor jeho korespondence jich má skoro 900. Psal hlavně bratru Theovi, který ho finančně podporoval po celý umělecký život. „Někdy jsem za hodinu přeložila jednu větu a musela jsem jít pryč. Třeba když sedm let před smrtí uvažuje v dopise, kolik let života mu asi zbývá, a hodnotí to na šest až deset a že víc ani nechce, tak vám jde mráz po zádech,“ říká překladatelka knihy Petra Schürová. Kniha vychází v nakladatelství Labyrint.

Poprvé v češtině vycházejí zápisky Vincenta van Gogha (zdroj: ČT24)