Expedice YDYKSEB: Tátové a děti jedna banda jsou

Praha – „Když jsem byl ještě malej kluk, nosil jsem péro šíp a luk. Teď už mě praky nebaví, myslím na holky toulavý. Hlavně v noci! S tebou mě baví svět, má sladká Emčo, já bych tě láskou sněd, má sladká Emčo. Hlavně v noci!“ Kdo by náhodou tuhle písničku neznal, lze připomenout ještě řadu dalších hlášek: „Maminka je doma? - Né, to nadává papoušek“, „Maminka mi před koupáním sundavá bačkůrky“… Dál už netřeba, protože každý ví, že se jedná o filmový hit S tebou mě baví svět.

Premiéru expedice YDYKSEB ale 1. ledna 1983 sledovala režisérka Marie Poledňáková s obavami. Tehdejší Rudé právo ji totiž nehodnotilo příliš příznivě. Nakonec ale obliba této rodinné komedie u diváků narostla do takových rozměrů, že ji v roce 1998 vybrali za českou filmovou veselohru století. 

Recenze z Rudého práva

„Samá nápodoba, chtěnost a jakoby život,“ napsal o filmu 6. ledna 1983 v recenzi v Rudém právu Lubor Kazda, podle něhož ze světa tří rodin "vykukuje cosi veskrze nafouklého a pustého jako pouťový balónek".

Každoroční pánskou jízdu tentokrát zkomplikují manželky tím, že otcům svěří nejen chlapce školou povinné, ale nakonec všechny ratolesti, dokonce i batole Matýska. Zprvu zaskočení otcové - primář Albert (Július Satinský), zvukař Pepa (Pavel Nový) a dirigent Michal (Václav Postránecký) - se nakonec s nečekaným obsazením expedice YDYKSEB vyrovnají se ctí. I když jsou jejich metody poněkud svérázné, děti (i filmoví diváci) si je užívají ještě o to více. Přestože někdy tečou chvilku slzy, například když Pepíno říká tatínkovi pod smrkem: „Maminka mě utřela lopuchem… byla tam beruška.“ 

A proč se vlastně z tohoto rodinného snímku stala nakonec komedie století? Nejspíš kvůli dobrému scénáři, vtipným dialogům, šťastnému hereckému obsazení, ale také díky rozkošným dětem. Právě s dětmi byly u natáčení kromě filmových maminek (Zdena Studenková, Jana Šulcová a Eliška Balzerová) i jejich pravé maminky, které zažily i pár krušných chvilek. Například Dášenka si druhý den po natočení „kadibudkové scény“ s Pepínem zlomila ruku a po scéně s bačkůrkami ve sněhu musela brát antibiotika. 

Beskydy by byly drahé, natáčelo se proto na Benecku

Expedice YDYKSEB jela podle svého názvu (čteného pozpátku) ve filmu do Beskyd, ale natáčelo se v Krkonoších a Jeseníkách. „Pobyt v Beskydech by stál víc peněz a my měli tehdy rozpočet necelé čtyři miliony. Proto nakonec štáb vybral z úsporných důvodů chatu na Benecku,“ vzpomněla později režisérka, která rozpočet i tak překročila o 400 000 a prý musela s produkčním Janem Balzerem zaplatit pokutu. 

Filmová chata Apalucha stojí u Dolního Dvora sedm kilometrů od Vrchlabí. Nedaleko ní bydlel filmový štáb v hotelu Morava, v němž se mimo jiné točil uhelný sklep, jímž prolétla Jana Šulcová nachystanou pastí. Zvukař Pepa ale v noci unikal kamarádům až do asi 200 km vzdálené Karlovy Studánky v Jeseníkách, kde v hotelu (lázeňský dům Slezský dům) jeho filmová žena Gábina zpívala hit Sladké mámení.