Šumné stopy zapátrají po českých otiscích v Bulharsku

Praha - Česká televize letos uvede nové díly populárního seriálu Šumné stopy s architektem Davidem Vávrou. Nově v něm objevuje například stopy české architektury v zemi oblíbené jako letní turistický cíl. David Vávra se totiž vydal na oblíbená místa českých turistů v Bulharsku a výsledek uvidí diváci ČT na jaře.

Bulhaři dodnes využívají dva nejdůležitější sofijské mosty navržené českými architekty nebo například budovu ministerstva obrany. Dokonce pod prvními moderními urbanistickými plány bulharských měst z konce devatenáctého století jsou podepsáni tuzemští architekti. 

Kateřina Churtajeva, ředitelka Českého centra v Sofii:

„Začali dělat třeba první územní plány pro Sofii nebo Plovdiv, pro největší města. Tedy první plány, podle kterých se tato města rozvíjela a rozvíjí dodnes.“

Výraznými postavami byli i bratři Proškové. Těm věnuje jeden díl bulharských Šumných stop architekt David Vávra. V Sofii postavili ve své době nejmodernější pivovar na Balkáně. Dnes je na jeho místě prázdné místo, kde vyroste velké nákupní centrum. 

Čeští architekti přitom zanechali své stopy nejen v Sofii, ale i v Plovdivu, Ruse a ve Varně. „Milé na tom je, že Bulhaři si to pořád pamatují, kdo to stavěl a že jsou to Češi,“ dodává ředitelka Českého centra v Sofii Kateřina Churtajeva. 

České stopy zůstaly v Bulharsku nejen na plážích slavných Zlatých písků. Architekturu v Praze nakonec vystudoval také Nikolaj Nenov tvůrce dříve vyhlášeného černomořského letoviska Albeny. A po Bulharsku začíná David Vávra chystat pokračování Šumných stop z Izraele. 

Šumné stopy z Bulharska (zdroj: ČT24)
Vydáno pod