Krváky, duchové, erotika - není pohádka jako romská pohádka

Praha - „Zájem o romskou literaturu je, jen je stále vnímána jaksi exoticky,“ domnívá se Renáta Berkyová, mladá romská básnířka a také autorka jedné ze sedmadvaceti romských pohádek, které vydává nakladatelství KHER. Sbírka vychází jako e-kniha a je dostupná zdarma.

Kniha Otcův duch a jiné pohádky romských autorů je první počinem nakladatelství, jehož cílem je přiblížit literární tvorbu Romů neromským i romským čtenářům. „Pohádky jsme si jako prvotinu vybrali proto, že mezi majoritou jsou asi nejznámější a také nejpopulárnější z romské tvorby. Současně se snažíme cílit i na romského čtenáře, i když musím říct, že obecně romskou literaturu čte víc Neromů, protože Romům není moc přístupná. Řada z nich ani neví, že taková literatura vůbec existuje a že romština může být i jazykem literárního projevu,“ říká předseda nakladalelství Lukáš Houdek.

Na sto jedenácti stránkách se představuje celkem patnáct romských autorů různých generací z Česka a Slovenka. Zastoupeni jsou jak ti, kteří stáli u zrodu a pozdější renesance romské literatury, tak autoři, pro které je tento sborník debutem. „Pohádka měla v romské společnosti sociálně korektivní apel - hrdina byl představitelem normy, jak by se správný Rom měl chovat,“ podotýká Houdek, že romské pohádky jako kterékoli jiné měly nejen pobavit, ale i poučit.

Jisté rozdíly mezi klasickými příběhy a těmi romskými tu ale přeci jen jsou. „Romské pohádky byly vždycky určeny zejména dospělým. Když si neromský čtenář přečte romskou pohádku, tak si řekne: 'Bože, jak vychovávají své děti?' Protože to jsou často strašné krváky, můžou to být i erotické pohádky. Ale ty byly vždy určeny jen uším dospělým a děti byly nemilosrdně vykazovány z místnosti,“ uvádí jeden z rozdílů Houdek. Jiné je podle něho v textech také zpodobnění nadpřirozena. „Romové dodnes věří na duchy zemřelých a bojí se jich, proto duchařské pohádky jsou hrozně silné,“ vysvětlil.

Rozhovor s Lukášem Houdkem a Renátou Berkyovou (zdroj: ČT24)

Sbírku Otcův duch a jiné pohádky od romských autorů nabízí nakladatelství na svých stránkách ke stažení zdarma - v PDF pro počítače či tablety a také v textové verzi pro čtečku Kindle.