420PEOPLE propojují věci života v tanci, módě a filmu

Praha – Tanec, film a móda. Spojení, které nabídne dance fashion film, jehož výchozí inspirací je kolekce slovenského návrháře Marcela Holubce. V jeho černobílých modelech natáčel v pražském uměleckém prostoru Trafačka soubor 420PEOPLE.

Nataša Novotná a Václav Kuneš, zakladatelé souboru, tančí hlavní charaktery apokalyptického dramatu Heinera Müllera Stroj. Právě jím se nechal volně inspirovat režisér filmu a autor námětu Jakub Jahn.

„Müllerovo drama jsem měl léta opoznámkované v šuplíku. Ve spojení s Marcelovou kolekcí, možností natočit film a spolupracovat s tanečníky 420PEOPLE jako by se samo ozvalo a nabídlo svět zhrouceného dvora postmoderní aristokracie,“ tvrdí Jahn, který v roce 2009 natočil taneční film Mine s tanečníkem baletu Moravskoslezského divadla Patrickem Ulmanem.

Připravovaný snímek se podle tvůrců sice blíží žánru fashion videa, ale námětem i celkovou koncepcí míří do sféry dance for camera, tedy výsostně uměleckého filmu. Jeho natáčení museli zvládnout během jednoho dne. „Byli jsme limitováni denním světlem, v němž jsme chtěli natočit většinu materiálu. Prostor Trafačky je ale tak fotogenický a nabitý energií, že takřka každý záběr kamery měl něco do sebe,“ domnívá se kameraman Alan Soural.

Kromě tanečníků obsadil režisér do filmu i autora kolekce Les Choses de la vie… Marcela Holubce. "Nechtěli jsme samoúčelnou prezentaci módní kolekce, ale skutečné, smysluplné spojení několika světů – tance, filmu a módy. Tomu věnujeme v příštím ročníku Festivalu tanečních filmů samostatný večer a film, který právě vzniká, bude mít v tomto večeru premiéru," upozornila Jana Návratová, dramaturgyně filmu i Festivalu tanečních filmů zároveň. Přehlídka se koná od 19. do 21. dubna 2013 v pražském Biu Oko.