Rozloučení s Jiřinou Jiráskovou bude v pátek, oficiální část přinese ČT24

Praha - Jiřina Jirásková, která zemřela 7. ledna po dlouhé nemoci ve věku 81 let, ze srdcí a vzpomínek svých kolegů a přátel nemizí. Poslední rozloučení s herečkou se uskuteční v pátek 11. ledna v pražském Divadle na Vinohradech. Smutečně vyzdobené hlediště bude veřejnosti přístupno od 10:00 do 12:00. V půl jedné pak začne oficiální rozloučení, na kterém promluví například ředitel divadla Tomáš Töpfer nebo herečka Jiřina Bohdalová. Tato část není určena veřejnosti, Česká televize ji však přinese živě na ČT24.

Smuteční stráž u rakve budou stát nejen její herečtí kolegové z vinohradského divadla, ale také herci z ostatní pražských divadel. Divadlo nehodlá rušit představení. „Jiřinka Jirásková by nás se svojí nonšalantní ironií určitě poslala někam, kdybychom chtěli představení kvůli ní rušit,“ uvedl ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer.

Zádušní mši bude v pondělí 14. ledna od 14:00 hodin sloužit v Chrámu Matky Boží před Týnem v Praze pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Čtení z Písma svatého se ujme režisér Jiří Strach. Zpěvačka Lucie Bílá bude číst přímluvy. Během bohoslužby zazní v podání Lucie Bílé rovněž eucharistická píseň „Ave verum corpus“.

Nad Divadlem na Vinohradech, kde Jirásková působila skoro celou svou divadelní kariéru a tuto svou domovskou scénu několik let i řídila, vlají černé prapory. Pod vitrínou u hlavního vchodu hoří svíčky, které neustále přinášejí její obdivovatelé. Ve foyeru vinohradského divadla se už v pondělí objevila hereččina fotografie s kytičkou, další je ve vitríně u hlavního vchodu. Svíčky jsou i na chodníku před domem v Kouřimské ulici na Vinohradech, kde herečka zesnula.

Inteligence, vtip, humor i sarkasmus

Svou poslední filmovou roli si Jiřina Jirásková zahrála ve filmu režiséra Jiřího Menzela Donšajni (Sukničkáři), který bude mít premiéru letos na jaře. „Role Jiřinky je poměrně veselá a dá se říct, že je to takový bonbónek na konci filmu, je jako vždy rozkošná, křehoučká paní. Ona byla především člověk, který dokázal vzbudit dojetí a empatii, a to především na jevišti. Ve filmu samozřejmě vždycky zářila její osobnost, která byla odlišná od jiných hereček, protože měla inteligenci, vtip, humor i sarkasmus. My jsme pořád spolu soupeřili, já jsem jí vyčítal kouření a ona mně vždycky uměla vtipně odpovědět. Pořád jsme se tak nějak škádlili,“ zavzpomínal Jiří Menzel.

Vazbu Jiráskové k divadlu od dětství připomenul dramaturg ČT a pedagog DAMU Zdeněk Tichý. „Kdybych měl vyjmenovat všechny divadelní role, které mě zaujaly, byl by to dlouhý výčet, protože její herecká kariéra obsáhla úctyhodných 60 let. Pochopitelně ne všechny doby jí přály, ne vždy dostávala herecké úkoly, které by si zasloužila, nicméně si myslím, že za připomenutí určitě stojí hry, které pro ni napsali dva dramatici. Jednak básník František Hrubín jí napsal roli ve své hře Oldřich a Božena a dále to byla postava Lulu ve hře Pavla Kohouta August August, august, která se posléze hrála po celém světě.“ 

Teatrolog dále v rozhovoru pro ČT24 připomněl, že v osmdesátých letech pro ni Alex Koenigsmark napsal revue pro jednu herečku Strašidla, se kterou pak objela celou republiku. „Z devadesátých let stojí jistě za vyzdvihnutí její výkon ve hře Fridricha Dürenmatta Návštěva staré dámy a v posledních letech pak role guvernantky Charlotty ve Višňovém sadu. Jiřina Jirásková byla zastáncem tradičního hereckého divadla, a přesto v netradičním režijním pojetí Vladimíra Morávka byla vynikající,“ zavzpomínal Zdeněk Tichý.

Lidé zapalují svíčky před Divadle na Vinohradech jako vzpomínku na Jiřinu Jiráskovou (7.1.2013)
Zdroj: ČT24

Jiřina Jirásková byla za celoživotní dílo oceněna v roce 1998 Cenou Thálie a 2009 byla uvedena do Dvorany slávy televizní ankety TýTý. V říjnu 2006 jí prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Nedlouho před smrtí byla nominována za vedlejší roli ve filmu Vrásky z lásky na Cenu české filmové kritiky.