Ceny filmové kritiky chtějí přinést větší objektivitu

Praha - Novými Cenami české filmové kritiky odmění filmoví novináři, publicisté a kritici nejlepší kinematografické počiny roku. Poprvé na večeru 13. ledna v pražském Divadle Archa tak upozorní na ambicióznější filmové projekty. Jejich aktivitu zastřešila Česká filmová komora. První ročník formou dvoukolového hlasování zhodnotil domácí filmovou tvorbu za rok 2010. Ceny budou uděleny za nejlepší film, dokument a animovaný snímek, režii, scénář, kameru a původní hudbu. Odmění herecké výkony v hlavních a vedlejších ženských i mužských rolích. Samostatnou kategorií je objev roku, v níž může zabodovat film, autor či umělec.

„Nové ceny se nechtějí vymezovat vůči Českým lvům, které uděluje Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). V případě Českého lva jde o hlasování filmových profesionálů, kteří mohou uplatňovat odlišná kritéria a pohledy než filmoví žurnalisté. Z podstaty věci by nová ocenění mohla přinést objektivnější zprávu o stavu současné domácí kinematografie,“ uvedla mluvčí komory Uljana Donátová. Myšlenka vzniku cen je podle ní vedena i zahraničními vzory, kdy paralelní existence cen filmových kritiků vytváří zajímavou alternativu k hodnocení akademickému.

Čeští kritici udílejí dosud ceny v rámci Českých lvů a festivalu Febiofest. Organizátoři obou akcí byli informováni o nové aktivitě novinářské obce, kterou Ceny české filmové kritiky představují. Záleží jen na jejich rozhodnutí, zda budou chtít nadále zachovat vyhlašování novinářských cen v rámci vlastních akcí.

Komentář Petra Fischera (zdroj: ČT24)

„Na cenách nelpím, bral jsem je jako službu,“ řekl ředitel Febiofestu Fero Fenič. Při novinářských oceněních Kristián za nejlepší film, dokument a snímek animovaný oslovoval každoročně zhruba stovku novinářů, z nichž podle něj více než 60 hlasovalo. Rozhodne až poté, co budou nové ceny předány.

„Nebudeme na naší akci ani přidávat, ale ani ubírat ocenění,“ reagoval ředitel ČFTA Petr Vachler. Komunikaci ani spolupráci či pomoci se nebrání. „Po mnoha letech usilovné práce si nemyslím, že na základě vzniku nových cen bychom automaticky vyřazovali narychlo jakékoliv tradiční kategorie,“ podotkl. Za nejdůležitější považuje, aby byl propagován český film.

Průvodcem večera, na kterém umělci převezmou ceny je Petr Nárožný, ocenění předají významné osobnosti včetně exprezidenta Václava Havla, který přislíbil, že předá cenu za nejlepší scénář.

Sedm a tedy nejvíce nominací získal snímek režiséra Radima Špačka Pouta. O jednu méně má komedie režiséra Roberta Sedláčka Největší z Čechů, čtyři nominace získal autorský film Jana Svěráka Kuky se vrací.

Kuky se vrací
Zdroj: ČT24