Lucie Bílá si vyzpívala 3D formát

Praha - V Praze má dnes distribuční premiéru filmový 3D muzikál Carmen režiséra a kameramana Františka Antonína Brabce s Lucií Bílou v titulní roli. Natočil ho vloni v kulisách úspěšné muzikálové adaptace Carmen v Hudebním divadle Karlín v Praze. Tam mělo toto dílo s hudbou Franka Wildhorna světovou premiéru a přes 300 repríz.

Tato verze Carmen od trojice amerických autorů, textaře Jacka Murphyho, libretisty Normana Allena a skladatele Franka Wildhorna, není stejná jako původní kniha nebo opera. Nejde o moderní verzi, ale o příběh volně inspirovaný. Carmen je v tomto zpracování členkou cirkusu, jehož majitelem je vrhač nožů García. Cirkus přijede do města ovládaného starostou Mendozou a policií pod vedením kapitána Zunigy. Policisté na cirkusáky dohlížejí a jednoho z nich, který má před svatbou, Carmen okouzlí.

Veškeré pěvecké a instrumentální výkony byly pro film zaznamenány živě, bez užití obvyklého playbacku. Divadelní verze muzikálu měla premiéru v říjnu 2008, do derniéry loni 9. června měla 307 repríz. Lucie Bílá byla za svůj výkon nominována na cenu Thálie. Inscenaci hudebně nastudoval Ota Balage, choreografem byl Pavel Strouhal.

  • Natáčení Carmen zdroj: carmenfilm.cz
  • Natáčení Carmen zdroj: carmenfilm.cz

Na kontě režiséra Brabce je už hudební komedie V peřině, kde rovněž spolupracoval s Bílou a natočil ji ve 3D. Podle něj by tento formát měl dát vyniknout barevným scenériím. „Třetí dimenze nám dá šanci vtáhnout diváka do filmu ještě víc a udělat ho součástí příběhu,“ podotkl.

Carmen - hrají: Lucie Bílá, Václav Noid Bárta, Jiří Korn, Dasha, Pavla Břínková, Lukáš Kumpricht a Athina Langoská a další, režie F. A. Brabec.

Muzikál Carmen ve 3D (zdroj: ČT24)