Kamarádi, kolegové, diváci se loučí s Jiřinou Jiráskovou

Praha - Přátelé, kolegové i veřejnost se loučí s herečkou Jiřinou Jiráskovou, která po dlouhé nemoci zemřela v pondělí 7. ledna ve věku 81 let. Poslední rozloučení probíhá v jejím domovském pražském Divadle na Vinohradech. Smutečně vyzdobené hlediště bylo veřejnosti přístupno od 10:00 do 12:00. Od 12:30 pak začne oficiální rozloučení, na kterém promluví ředitel divadla Tomáš Töpfer nebo herečka Jiřina Bohdalová. Tato část není určena veřejnosti. Česká televize však rozloučení přinese v přímém přenosu na ČT24.

„Lidé se budou moci rozloučit s Jiřinou Jiráskovou. Její ostatky budou vystaveny na jevišti vinohradského divadla, na kterém stála více než šedesát let. Ve dvanáct hodin se divadlo uzavře pro veřejnost a bude rozloučení jenom pro zvané kolegy a kamarády z divadel,“ uvedl ředitel vinohradské scény Tomáš Töpfer.  

Smuteční věnec zaslali mimo jiné Václav a Livie Klausovi, předseda vlády Petr Nečas, Parlament, Ministerstvo kultury, Česká televize i Český rozhlas, UNICEF, Herecká asociace a nadace Život umělce, Národní divadlo a další české scény. Ze Slovenska osobně přivezl kytici žlutých růží Marián Labuda.

Herci se hlásí do služby

Smuteční stráž u rakve budou stát nejen její herečtí kolegové z vinohradského divadla, ale také herci z ostatní pražských divadel, kteří se podle ředitele Töpfera do služby u rakve sami hlásí. Divadlo nehodlá rušit žádná představení. „Jiřinka Jirásková by nás se svojí nonšalantní ironií určitě poslala někam, kdybychom chtěli představení kvůli ní rušit,“ usmívá se Töpfer.

Ve foyeru vinohradského divadla se již v pondělí objevila hereččina fotografie s kytičkou, další je ve vitríně u hlavního vchodu pod černými prapory, kde lidé od začátku týdne zapalují svíčky. Další fotografie připomínají její velké herecké role. Svíčky jsou i na chodníku před domem v Kouřimské ulici na Vinohradech, kde herečka zesnula.

Zádušní mši bude v pondělí 14. ledna od 14:00 hodin sloužit v Chrámu Matky Boží před Týnem v Praze pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Čtení z Písma svatého se ujme režisér Jiří Strach. Zpěvačka Lucie Bílá bude číst přímluvy. Během bohoslužby zazní v podání Lucie Bílé rovněž eucharistická píseň „Ave verum corpus“. Hudební doprovod a zpěvy během bohoslužby zajišťuje týnský sbor Notre Dame s varhaníkem Petrem Čechem. Chrám bude pro veřejnost k soukromému rozloučení otevřen od 13:00 hodin.

  • František Filip – Budu na ni myslet i ve snu.
  • Daniela Kolářová – Budu na ni vzpomínat jako na šarmantní a nesmírně vtipnou „babu“. Měla smysl pro legraci a to je velmi důležitá věc.
  • Pavel Batěk – V závěru života člověk svá rozhodnutí mění, takže si myslím, že jí pak chyběli potomci. Byla ale obklopená milými lidmi, takže si v tomhle ohledu nemohla stěžovat.
  • Jindřich Gregorini – Soubor, který dnes Na Vinohradech působí, je ze tří čtvrtin její práce. V posledních patnácti letech byla první dámou českého divadla.

V Malenicích se Zdeňkem Podskalským

Pohřeb se připravuje na přání herečky v Malenicích v jižních Čechách, a to na sobotu 19. ledna. Malenice byly místem, kam herečka jezdila přes třicet let na chalupu se svým partnerem režisérem Zdeňkem Podskalským. Malenice se staly jejím druhým domovem.

„Rodný dům Zdeňka Podskalského, postavil ho jeho tatínek a jeho bratr babičce Marii,“ vyprávěla o svém oblíbeném místě sama Jirásková. Pohřbena bude ve společném hrobě se svojí matkou a partnerem Podskalským. V malenické vile prožila Jirásková téměř celá sedmdesátá léta, kdy nesměla točit filmy a jediným důvodem k návratům do Prahy bylo vinohradské divadlo.  

61 let ze sta, 115 postav

Jiřina Jirásková odehrála ve stoleté historii vinohradského divadla neuvěřitelných 61 let. Po listopadu 1989 deset let působila jako jeho ředitelka. Během své kariéry tam ztvárnila 115 postav. Naposledy jí diváci poděkovali loni 4. října, kdy se objevila v menší roli v inscenaci Mocná Afrodité - od té doby byla v domácím ošetřování.

„Na Vinohrady nastoupila v nějakých dvaceti letech v době, kdy se z toho stala skutečně velká armádní scéna, a ona se svou drobounkou postavou si nevěděla s tím patosem rady. A měla smůlu i štěstí, protože se tak tomu patosu vyhnula a oni jí pak začali dávat klukovské role. Začala hrát takzvaně klukandy a kalhotkové role. (…) A tuhle ironii a odstup, určitý handicap, pak bezvadně zúročila v šedesátých letech,“ připomíná divadelní kritik Vladimír Just. Další osobnosti vzpomínají na Jiřinu Jiráskovou zde.

Česká televize reagovala na smutnou událost už v pondělí změnou v programu, a to pořady Zámek v Čechách a Neobyčejné životy. Od začátku ledna opakuje každou neděli před polednem 52dílný seriál Život na zámku, kde hraje také. Poslední filmovou roli Jirásková ztvárnila po boku Jana Hartla, Libuše Šafránkové a Martina Huby v novém filmu Jiřího Menzela Donšajni (Sukničkáři), který půjde do kin v dubnu 2013.

Jiřina Jirásková byla za celoživotní dílo oceněna v roce 1998 Cenou Thálie a v roce 2009 byla uvedena do Dvorany slávy televizní ankety TýTý. V říjnu 2006 jí prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Nedlouho před smrtí byla nominována za vedlejší roli ve filmu Vrásky z lásky na Cenu české filmové kritiky.