Horkým kandidátem na ředitele ND je Jan Burian

Praha - Komise odborníků doporučila ministryni kultury, aby pro uzavřené výběrové řízení na ředitele Národního divadla oslovila současného ředitele Divadla J. K. Tyla v Plzni Jana Buriana. Píšou to dnešní Lidové noviny.

Ministerstvo kultury dnes sdělilo, že se k výsledkům komise vyjádří až poté, co se s předloženým materiálem podrobně seznámí ministryně Alena Hanáková. Komise pracovala od loňského podzimu a kromě doporučení kandidátů na místo ředitele, které po loňském odvolání Ondřeje Černého zastává pověřený Václav Pelouch, měla také pracovat na koncepci budoucího směřování transformované první scény.

Při svých jednáních se komise mimo jiné shodla na tom, že namísto otevřeného konkurzu připraví uzavřené výběrové řízení, pro nějž osloví několik adeptů na zmíněnou funkci. Předseda komise Jan Hančil již dříve řekl, že tento proces by se měl uskutečnit do konce února. Dalšími členy komise jsou Jiří Šesták, Milan Uhde, Václav Riedlbauch, Bohumil Nekolný a Stanislav Moša.

Historická budova Národního divadla
Zdroj: Radek Dětinský/ISIFA

Z dřívějších výstupů komise vyplývá, že nový ředitel by měl mít větší kompetence a neměl by být příliš svazován ministerstvem jako zřizovatelem. Stát by měl definovat a určit, jakou podobu by jeho první scéna měla mít, a následně by jí měl vytvořit patřičné ekonomické zázemí.

Návrh počítá s tím, že jednotlivé umělecké soubory budou mít větší autonomii, ruku v ruce s větší samostatností však půjde i větší odpovědnost za řízení i financování. Jednotlivé složky divadla budou zároveň svázány s určitými budovami.

Komise také hledala novou právní subjektivitu ND, neboť statut příspěvkové organizace MK je podle odborníků nevyhovující. O nové formě této organizace se pracovně mluví jako o holdingu.