Filmové shortky jsou střiženy pestrobarevně

Praha - Oblíbený Festival krátkých filmů Praha zahajuje svůj 8. ročník. Pořádají ho organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a potrvá do 20. ledna. V hlavní soutěži bude uvedeno 17 titulů vybraných z více než tisícovky snímků ze 32 zemí. Hlavní cena je dotována částkou 2 000 eur (zhruba 50 000 korun).

Snímky reprezentují 14 zemí, 17 osobitých filmařských přístupů a dokazují, jak žánrově pestrý, vtipný, poetický i dramatický dokáže film být. Pestrou soutěžní mozaiku letos tvoří příběhy mimo jiné z Austrálie, Gruzie, Kanady, Malajsie, Maroka, Tchaj-wanu, Spojených států a Velké Británie.

Sekce Panorama představí krátké filmy, jež bodovaly na prestižních festivalech a v hlasováních akademií. Originální a pozoruhodně celosvětově úspěšný severský styl vyprávění představí program Mental Nord, který nabídne sedm krátkých filmů z Finska, Švédska, Norska, Dánska a Islandu. Sekce Made in Germany uvede úspěšné německé filmy za posledních 20 let.

V rámci doprovodného programu mohou návštěvníci zažít ojedinělou prezentaci německého softwarového 3D umělce Tilla Nowaka. Prezentace se koná tuto sobotu 19. ledna od 15:30 v malém sále kina Světozor, vstupné je volné.

Till Nowak vyrůstal v umělecké rodině a již ve svých 16 letech se dostává k 3D softwaru. Před 10 lety, ve svých 19 letech, založil vlastní studio digitální tvorby a animace s názvem frameboX v Hamburku. Do světa filmu ho vystřelil jeho první krátký animovaný film Zásilka z roku 2005, když obdržel přes 50 ocenění na festivalech po celém světě. Nowak se věnuje hlavně konceptuálnímu umění a často vytváří nejrůznější 3D vizualizace a speciální efekty v rámci komerční tvorby. Věnuje se také hudebním videím, světelným instalacím nebo krátkým filmům. Všechny aspekty jeho tvorby budou představeny právě na prezentaci.

Jeho nejnovější krátkometrážní projekt Projekt centrifugace mozku z roku 2011 mohou návštěvníci vidět také ve festivalové programové sekci věnované experimentálním filmům a novým formám Labo.

V letošní porotě zasednou: Till Nowak, režisér a animator, Německo, Juhani Alanen, výkonný ředitel Festival krátkých filmů v Tampere, Finsko, Tomáš Luňák, režisér a animátor, Česká republika, Benjamin Tuček, scenárista a režisér, Česká republika, Milan Kuchynka, producent, Česká republika.