Nebe nad Andělem, Wenders na divadle

Ne že bych chtěl hned vychovávat děti či zasadit strom, ale… třeba jen vrátit se po dlouhém dni domů a nakrmit kočku. (…) Konečně tušit, „tušit! a ne pořád jen “všechno vědět", říká anděl ve hře Nebe nad Berlínem. Divadelní představení inspirované slavným filmem Wima Wenderse uvede pražské Švandovo divadlo 19. ledna v premiéře.

Příběh anděla, který se nechal okouzlit krásou lidského bytí a chtěl také hmatat a cítit, natočil německý režisér Wim Wenders v roce 1987. Do jevištní adaptace pro mnohé kultovní snímek převedl Petr Štindl (také režisér inscenace) a Dodo Gombár (umělecký šéf Švandova divadla).

Hra Nebe nad Berlínem není doslovným převodem původního filmového scénáře. Děj se odehrává v současnosti, posunuty jsou i některé postavy a tvůrci se také inspirovali scénami, které sice byly ve scénáři, ale ve filmu se nakonec neobjevily.

Na smíchovské scéně se odehrává příběh andělů, kteří mohou pozorovat, ale nemohou zasahovat a hlavně cítit, a lidí, kteří mohou takřka všechno, ale nedělají nic, protože ztratili dětskou schopnost úžasu.

  • Nebe nad Berlínem / Patrik Děrgel, Klára Cibulková, Marek Pospíchal autor: Patrik Borecký, zdroj: Švandovo divadlo
  • Nebe nad Berlínem / Ladislav Frej, Kristýna Frejová autor: Patrik Borecký, zdroj: Švandovo divadlo

Není bez souvislosti, že Švandovo divadlo stojí nedaleko křižovatky Anděl, kde z fasády obchodního centra shlíží na kolemjdoucí osmnáctimetrová postava anděla právě z Wendersova filmu. Odkaz na toto místo se objevuje i v divadelním Nebi nad Berlínem. „Je v něm Praha, je v něm Anděl, ale není to nijak explicitně řečeno. Není to zásadní, jde spíš o současné město, kde jsou velké skleněné křižovatky,“ upřesnil Petr Štindl.

"Mimochodem, za komunismu se stanice metra Anděl musela jmenovat Moskevská. Zeď
z Berlína se táhla i tudy. Anděl je místo setkávání a míjení se. Anděl je prostorem iniciace. Stejně jako Wendersův film. Na divadelní jeviště ho smíchovská scéna přenáší i s jeho významy, touhami a akcenty, s přihlédnutím k dnešní době, k dnešnímu vnímání světa i společnosti, ke geniu loci tohoto místa," uvádějí tvůrci ke hře s podtitulem Nebe nad Andělem – Nebe nad námi – Anděl nad námi.

  • Nebe nad Berlínem / Stanislav Šárský, Patrik Děrgel autor: Patrik Borecký, zdroj: Švandovo divadlo
  • Nebe nad Berlínem / Kristýna Frejová, Apolena Veldová autor: Patrik Borecký, zdroj: Švandovo divadlo

Ústřední dvojici Andělů Damiela a Cassiela ztvárnili na smíchovské scéně Marek Pospíchal a Patrik Děrgel, ženu, do které se Damiel zamiluje, hraje Zuzana Onufráková. Jako zvláštní host vystoupí Ladislav Frej. „Jsem přímo Frej a je to strašně těžké, protože sebe člověk hrát nemůže,“ podotkl k nejednoznačné postavě herce. Ve filmovém zpracování je jím „inspektor Columbo“ Peter Falk, který „hraje“ Petera Falka. Mimochodem v novém představení Švandova divadla se Frej poprvé v jedné scéně setkává na jevišti se svou dcerou, herečkou Kristýnou Frejovou.

Vydáno pod