Jazz všude, kam se podíváš

Trutnov - Výstavní prostory trutnovské radnice ožívají s desítkami fotografií profesionálních jazzmanů. Světoví hudebníci tak participují na expozici s názevm Jazz World Photo. Na exhibici navíc naváže předsunutý koncert letošního patnáctého ročníku festivalu Jazzinec 2013, který dnešním dnem odstartoval.

Výstava přibližuje snímky fotografů z různých zemí. „Jejich vášní je jazz, jehož prchavé okamžiky a vypjaté emoce se snaží zachytit svými objektivy,“ uvedl dramaturg festivalu Tomáš Katschner. Každého z autorů na výstavě reprezentuje jediná fotografie.

Očekává se však, že největší ohlasy sklidí snímek pianisty a skladatele Chicka Corey, za který jeho autor Pavel Korbut získal od Jazz Journalist Association ocenění Fotografie roku 2012.

Jednou výstavou to ale nekončí. Součástí doprovodného programu festivalu Jazzinec budou totiž další dvě expozice. Od 21. února půjde o přehlídku fotografií Pavla Váchy ze šedesátých let nazvanou Jazzové vzpomínky a 25. dubna se zase předvede místní Jaroslav Jirman se svým souborem Tóny jazzu.  

  • Anna Aaron autor: Germinal Roaux, zdroj: Anna Aaron
  • Erik Truffaz autor: A. Plaveski, zdroj: Erik Truffaz

Festival Jazzinec, který se v Trutnově koná od roku 1999, nabízí možnost seznámení se současným hudebním děním napříč všemi žánry. „Jako protiváhu modernímu a swingujícímu jazzu uvádí aktuální počiny z domácí nemainstreamové scény, ale i přesahy do oblasti kvalitní popmusic, zahraniční world music a moderního písničkářství,“ řekl Katschner.

V letošním programu mohou návštěvníci najít třeba Franka Gambalea a jeho High Nature Trio, Quartet Erika Truffaze, který se na festivalu objevil již v roce 2010, či mladou písničkářku Annu Aaron. Hudební přehlídka skončí v dubnu.