Jakou barvu mají sexuální fantazie? Padesát odstínů šedi pokračuje temnotou

Praha - Úspěch knihy Padesát odstínů šedi u žen středního věku nakladatelé přičítají tomu, že prý příběh popsal jejich vlastní sexuální fantazie. Pravděpodobně ale nejen díky tajným přáním čtyřicátnic byl první díl erotické trilogie E. L. Jamesové nejprodávanější knihou roku 2012 v Česku. Druhý díl - Padesát odstínů temnoty - vyjde v českém překladu za pár dní.

Prvního dílu se u nás prodalo přes sto tisíc výtisků, což je na český trh obrovské číslo. Nakladatelé mluví o bestselleru již při deseti tisíci prodaných výtiscích. Odhady nakladatelů, že za úspěchem stojí popsání snů, které si ženy zapisují do deníčků, není možná zas tak mimo. Erika Mitchellová Leonardová, která knihu vydala pod pseudonymem E. L. Jamesová, do příběhu pod svých slov vtělila krizi středního věku a všechny své fantazie, které se zřejmě potkaly s fantaziemi mnoha žen po celém světě.

Padesát odstínů šedi popisuje zdánlivě nerovný vztah studentky Anastasie Steelové a multimilionáře Christiana Greye, jehož sexuální preference tíhnou k dominanci a ovládání partnerky. Na konci prvního dílu Anastasia od Christiana prchá. Přes všechno, co se mezi nimi stalo, na něj však nemůže zapomenout. Když jí tedy Christian předloží novou smlouvu, na jejímž základě spolu sex provozují, nemůže odolat a vrací se k němu.

Co bude dál, se příznivci tohoto lechtivého románu dozví z Padesáti odstínů temnoty (Fifty Shades Darker). Nakladatelství XYZ titul uvede na pulty knihkupectví 28. ledna, první nedočkavci si knihu mohou zakoupit už 23. ledna od 21:00 v knihkupectví Luxor na Václavském náměstí. Předprodej je spojen s čtecím maratonem z druhého dílu knihy.

Nakladatelství XYZ chystá i třetí díl trilogie, který se bude jmenovat Fifty Shades of Freed (Padesát odstínů svobody) a v němž se osudy obou protagonistů příběhu uzavřou. Vyjít by měl v polovině letošního roku.

Vydáno pod