Stíhaná filmařka Piussi představí své dílo v MeetFactory

Praha - Pražská MeetFactory uvede dnes večer výběr z tvorby slovenské dokumentaristky Zuzany Piussi. Kvůli dokumentu Nemoc třetí moci, ve kterém podala zprávu o zkorumpovanosti justice na Slovensku, čelí filmařka na Slovensku trestnímu stíhání. Její nový film Od Fica do Fica zase odmítla kvůli jeho političnosti promítat bratislavská multikina. Vstupné dobrovolné.

Ve filmu Od Fica do Fica časosběrnou metodou sleduje dění na Slovensku od voleb 2010 do voleb 2012 - politiky, jejich voliče, demonstrace a demonstrace proti demonstracím. Snímek vyvolal díky mimořádně kritickému a neutěšenému pohledu na stav slovenské společnosti po více než dvaceti letech svobody značnou kontroverzi. Slovenská kina ho odmítla promítat, údajně z důvodu přílišného politického podtextu.

Zuzana Piussi patří k nejvýraznějším slovenským tvůrcům současnosti. Kvalita její práce je podle mluvčího MeetFactory Petra Hrubeše nezpochybnitelná, což potvrdilo mimo jiné nedávné ocenění na bratislavském festivalu Jeden svět, jehož porota jednomyslně označila snímek Piussi Křehká identita za nejlepší dokument.

V rámci večera bude v MeetFactory promítán také hraný dokument Babička, který vypráví o osudu starší ženy, která se rozhodne bojovat se samotou podáním inzerátu do novin a na jeho základě prožije neobyčejná dobrodružství s několika mladými muži.

Meetfactory/ Ke Sklárně 15, Praha 5 / pondělí 21. ledna 2013 od 20:00 / vstupné dobrovolné