Brno se bouří proti „naprosté devastaci kultury“

Brno - Brněnská veřejnost se opět bouří proti lidem, kteří stojí ve vedení kulturní politiky města. Výzva 2013 uvádí, že město zcela ignoruje názory odborné veřejnosti, a žádá, aby magistrát odvolal náměstkyni primátora pro kulturu Janu Bohuňovskou, vedoucí odboru kultury Vieru Rusinkovou a předsedu kulturní komise Stanislava Michalíka.

Podle autorů Výzvy „došlo v uplynulých letech k naprosté devastaci kultury v našem městě, a to jak v rovině profesní, umělecké, tak v širším významu tohoto slova.“ Město údajně neplní program rozvoje kultury, který přijalo a schválilo v minulém roce. „Ještě více alarmující je však to, že tento program byl zpracován zcela samoúčelně, vedení města zřejmě vůbec nepočítá s tím, že by s ním dále jakkoli pracovalo,“ píše se ve Výzvě.

Odborná veřejnost dále městu vytýká, že vůbec nechce jednat o nezávislé kultuře. Kvůli tomu se zformovalo hnutí Brno kulturní, které chtělo vést s vedením města dialog. Tato snaha nebyla úspěšná, neboť ze strany města nebyl zájem komunikovat.

Autoři výzvy upozorňují na nefungující Turistické informační centrum. „Zaměřuje se jenom na některé akce, jako jsou třeba přehlídka ohňostrojů nebo vánoční trhy, a upozaďuje jiné projekty s velkým potenciálem,“ shrnuje stanovisko Výzvy redaktorka České televize Zuzana Neuvirtová.

Určité projekty se město prý snaží cíleně potlačovat či dokonce likvidovat, příkladem je festival Brněnská šestnáctka nebo zavření kina Scala. Petice kritizuje také dlouhodobé podceňování personálních a ekonomických problémů Národního divadla. „Národní divadlo není ani po několika měsících od rezignace Daniela Dvořáka schopné sehnat kvalitního ředitele.“

Výzva byla zveřejněna na webu od 16. ledna. Dosud ji podepsalo několik stovek lidí: umělci, akademičtí pracovníci i studenti. Petice by měla být předána vedení města v úterý 22. ledna ráno před zasedáním zastupitelstva.

Vstup Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)