Bezpečnější a rozmanitější „Rokáč“ startuje přípravy

Praha - Devatenáctý ročník oblíbeného tuzemského festivalu Rock for People už o sobě nechává slyšet. Pořadatelé již nyní slibují větší bezpečnost, pestřejší žánrovou rozmanitost, více místa pro návštěvníky a ještě více mimohudebních zážitků. Jelikož jde ale v prvé řadě o muziku, příchozí se mohou údajně těšit na velká jména. Ta však ještě na pár týdnů zůstanou tajemstvím.

Všem spekulantům, kteří přemítají nad tím, zdali se akce po loňském karambolu s počasím uskuteční, organizátoři vyslali jasný vzkaz: Rock for People 2013 bude! A to na tradičním místě v Hradci Králové mezi 2. a 5. červencem. Finanční kapacita festivalu není po minulém „katastrofickém“ ročníku vyčerpaná, a událost proto slibuje lepší podmínky se vším všudy.

Festivalová organizace

Extrémní počasí je nepřítel všech festivalů. A jak se v minulých měsících ukázalo, ne vždy jsou na ně připraveni. Ochrana návštěvníků i účinkujících před silnými lijáky, větrnými smrštěmi a bouřemi se pro Rock for People (RfP) stává prioritou číslo jedna. „Existuje několik základních opatření, která fungují a nemusejí průběh akce fatálně narušit,“ říká Štěpán Suchochleb, který má na starosti management bezpečnosti.

Součástí běžného provozu se tak stanou evakuační plány, samostatné informační systémy a mimo jiné dojde k posílení všech on-line zpravodajských kanálů, včetně mobilních aplikací. A velká novinka! Festivalový areál a městečko se po vyprodaných kapacitách rozšiřují o pět hektarů.

Asi nejvýraznější inovací bude velkokapacitní stan, který nahradí jednu z hlavních open air stagí. Kryté místo pojme od 10 do 12 tisíc návštěvníků, bude disponovat LED obrazovkami a velkými soundsystemy. Důvod? Obavy z přerušení produkce v případě deště odpadají. „Abychom zamezili riziku přerušení programu, posilujeme také vlastní rozvodnou síť, a to o agregáty dodávající elektrickou energii,“ doplnil hlavní dramaturg Petr Fořt.

Publikum při koncertě skupiny Franz Ferdinand (Rock for People 2012)
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Novinky v hudební složce

RfP začal spolupracovat s evropskou festivalovou asociací Yourope. Návštěvníci tak budou propojeni se showcasovými akcemi jako ReeperBahnFest v Hamburku nebo Great Escape v Brightonu. V praxi to znamená, že pořadatelé RfP dostávají hromadu tipů na aktuální progresivní evorpské i zámořské kapely, a tudíž není nepravděpodobné, že se některá z  jmen objeví v line-upu. Talentované formace ze zahraničí zaštítěné jmenovanými akcemi jsou jedním z hlavních pilířů dramaturgie.

„Své místo budou mít i netradiční projekty nebo speciální sety, které není možné vidět a slyšet jinde než na RfP,“ konstatoval Fořt.

Rock for People 2012
Zdroj: ČT24/RfP

Velkou měrou bude zastoupena také česká a slovenská scéna, konkrétně skupiny, jež v letošním roce odehrají minimum vystoupení. Svůj prostor ale dostanou také osvědčené klubové klasiky.

Muse, Arctic Monkeys, Franz Ferdinand nebo My Chemical Romance - RfP si potrpí na velká jména. Zmíněný výčet patří jen mezi zlomek hvězd, které se domácímu publiku předvedli v minulých ročnících. Ten devatenáctý nebude o nic slabší, slibuje tým dramaturgie. V současné době sice jedná s kapelami světového rázu, prozradit jakékoliv jméno ale zatím odmítá. Netrpěliví by se ho mohli dočkat už na přelomu ledna a února.