Prezidenti na filmovém plátně: Kdo byl největší hvězda?

Praha – Prezidenti vládnou světu. Že to není žádná novinka? Řeč je ale tentokrát o světě filmovém. Zdá se totiž, že se s životopisnými snímky o hlavách státu roztrhl pytel. Kina naboural Lincoln Stevena Spielberga a podle plánů nás čekají minimálně dva další počiny o amerických státnících. A jak jsou na tom čeští prezidenti? Mají své místo v kinematografii také oni?

Režisér Oliver Stone zřejmě zbožňuje americké prezidentské dějiny. Na kontě má zatím snímky o J. F. Kennedym a Richardu Nixonovi, navíc natočil film i o Georgi W. Bushovi.

Jak jsou na tom naši prezidenti? Ačkoliv by se mohlo zdát, že mimo dokumentárních počinů nemají čeští (nebo českoslovenští) nejvyšší reprezentanti státu místo, opak je pravdou. Mimo zmíněných dokumentů existují celovečerní hrané snímky, seriály či krátké a televizní snímky s prezidentskou tematikou. 

Tomáš Garrigue Masaryk
Zdroj: ČT24/ČTK

Veřejnost si vybaví např. „velkofilmy“ Otakara Vávry Dny zrady nebo dílo s názvem Člověk proti zkáze, který se sice soustředí hlavně na postavu Karla Čapka, ale nezapomíná ani na silnou postavu T. G. Masaryka. Ten byl ostatně před kamerou jako doma. Právě on se totiž s pravidelností objevoval v tehdejších filmových týdenících – jeho „image romantismu“ se přenesla i na plátno, a tak byla tato ikonická postava zachycena jak při státnických povinnostech, tak v čase svého osobního volna. 

Je zvláštní, že se Masaryk dosud neobjevil v moderním velkofilmu. Filmová historička Tereza Czesany Dvořáková konstatuje, že doba pro uskutečnění projektu o prvním československém prezidentovi právě dozrála. A jsou si toho vědomi i filmaři, kteří pracují rovnou na dvou projektech, které se životopisnému snímku TGM blíží. 

Svůj prostor na plátně však dostaly i další hlavy státu. Edvard Beneš se s kamerou přátelil ještě víc než jeho předchůdce a s rozvíjející kinematografií si roli „filmové hvězdy“ vyzkoušel i Klement Gottwald nebo Ludvík Svoboda - ovšem s patřičným propagandistickým laděním. 

Asi největší pozornost byla však ze strany filmového světa věnovaná Václavu Havlovi, o němž vznikly stovky záznamů. Nejznámějším celovečerním dokumentem je bezesporu časosběrný Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka, který na ústřední postavu nahlíží s humorem i nadsázkou. 

V hledáčku filmařů se ostatně brzy ocitne i jeho následník, dosluhující prezident Václav Klaus. Režisér Radim Procházka totiž chystá protiklausovsky laděný televizní film Náš první hospodář

Rozhovor s filmovou historičkou T. Czesany Dvořákovou (zdroj: ČT24)

Filmová biografie „po americku“ v domácí kinematografii zatím příliš nezakotvila. Jde totiž o velice náročný žánr, jehož příprava vyžaduje několik měsíců intenzivní práce, na což českým tvůrcům mnohdy chybí finance. 

Historička Czesany Dvořáková však upozorňuje na to, že životopisná díla často zkreslují realitu. „Biografický film je autorská fikce. Může říkat mnoho z dějin každodennosti, které bychom si z četby knih neuvědomili, nicméně zakládá naše mentální obrazy o historii, které v nás zůstávají,“ vysvětluje.