Mozartovi je 257 let, Stavovské divadlo slaví

Praha – Mozart slaví 257. narozeniny a s ním i Stavovské divadlo. Na neděli 27. ledna mu umělci nachystali oslavu, na níž zazní známé árie z oper Figarova svatba, Kouzelná flétna nebo Così fan tutte. Nebude chybět ani Korunovační mše C dur, která se stále drží na špičce nejhranějších duchovních skladeb.

Na divadelních prknech zazpívají sólisté Marie Fajtová, Michaela Kapustová, Jaroslav Březina a Miloš Horák. Oporou jim bude orchestr a sbor Národního divadla, a to pod vedením šéfdirigenta Opery Národního divadla Jaroslava Kyzlinka. 

„Tradice oslavit každoročně Mozartovy narozeniny koncertem ve Stavovském divadle je podle mého názoru skvělá, i když je velmi těžké, i přes množství skladeb, které autor napsal, abychom neopakovali stále stejná díla,“ prohlásil Kyzlink. 

Bláznivý den aneb Figarova svatba / Kateřina Winterová, Pavla Beretová
Zdroj: Národní divadlo/Martin Špelda

V roce 1787 ve Stavovském divadle dirigoval Mozart svou operu Figarova svatba, kterou pražské publikum (na rozdíl od toho vídeňského) ocenilo hlasitým potleskem. Mozart byl tak dojatý velkým úspěchem, že se rozhodl pro Prahu složit operu Don Giovanni. Premiéru v témže roce opět dirigoval sám. Stavovské divadlo je jediným dodnes funkčním divadlem, kde Mozart uvedl svoji operu a sám ji při premiéře též dirigoval.

Další premiéra Mozartovy opery La Clemenza di Tito se odehrála roku 1791 na počest korunovace císaře Leopolda II. českým králem. Opera však nedosáhla úspěchu předchozích. 

Hudební skladatel a klavírní virtuos se narodil v roce 1756 v Salcburku a Národní divadlo v Praze připomíná jeho narození každoročním koncertem.