Oscarový Gene Deitch točil Toma a Jerryho v Československu

Hosty ČT24 v pořadu Profil byli americký režisér a scénárista animovaných filmů usazený v České republice Gene Deitch a jeho žena Zdenka, dlouholetá ředitelka Studia animovaného filmu Bratři v triku. Ve spolupráci s Čechy natočil Gene Deitch pro MGM dvanáct dílů seriálu Tom a Jerry, většinou pod režijním vedením Václava Bedřicha, a pro King Features některé příběhy Pepka námořníka. V roce 1960 režíroval v československé produkci film Munro, který získal ve své kategorii Oscara. Film parodicky pranýřuje tupost amerického armádního systému.

Gene Deitch se prosadil na přelomu 40. a 50. let 20. století jako animátor a režisér ve studiu UPA, kdy dvakrát získal Zlatou medaili New York Art Directors Club za nejlepší televizní reklamu (m.j. pivo Bert & Harry Piels). Jeho animované reklamy z té doby se jako vůbec první promítaly v Muzeu moderního umění v New Yorku. V roce 1958 byl jeho animovaný film Sidney's Family Tree (Sydneyho rodokmen) nominovaný na Oscara. 

Profil: hosté - Gene Deitch se ženou Zdenkou (zdroj: ČT24)

Do Prahy přišel v roce 1960. Zde produkčně pracoval např. s Williamem L. Snyderem. V období 1968–1993 pracoval jako producent společnosti Weston Woods. V průběhu 60. let Deitch vytvořil na bázi původní figurky zvané Foofle postavu jménem Nudnik, která se stala hrdinou několika samostatných filmů. Film Here' Nudnik (Zde je Nudnik) byl v roce 1964 nominován na Oscara, a to společně s jiným Deitchovým filmem „How to Avoid Friendship“ (Jak zabránit přátelství). Gene Deitch se tak stal prvním režisérem animovaných filmů se dvěma nominacemi v témže roce. 

V roce 1969 obdržel jeho film „Obři“, vytvořený již pro Československou republiku, cenu na známém filmovém festivalu v San Sebastianu. Protože satiricky kritizoval poměry v té době socialistického Československa, bylo zde jeho promítání dvacet let zakázáno. 

V průběhu 70. a 80. let minulého století vytvořil Gene Deitch v české produkci řadu krátkých animovaných filmů často založených na známých dětských knihách či syžetech, např. „Hloupá žába“ podle folkové písničky Pete Seegera. Je rovněž autorem vůbec první filmové verze Hobita. Snímek považuje trochu za žert, neboť celou Tolkienovu ságu vtěsnali do stopáže 11 minut. 

Jedenácti minutový animovaný film Hobit vznikl ve studiu Bratři v triku v roce 1966.
Zdroj: ČT24

Od roku 2004 je držitelem ceny Annie Winsor McCay Award za celoživotní dílo na poli animovaného filmu. 

Ze slavného studia Bratři v triku zbylo jen logo

Slavné filmové studio, které bylo založeno roku 1945 a kde působili Jiří Trnka, Václav Bedřich, Jiří Brdečka, Břetislav Pojar, Jaroslav Možíš, Božena Možíšová, Eduard Hofman, Stanislav Látal, Zdeněk Miler a mnozí další, definitivně zaniklo roku 2012. Za pětašedesát let vyrobilo studio Bratři v triku 2 000 filmů i seriálů a získalo stovky cen. Konec studia, u jehož zrodu stál Jiří Trnka, začal podle animátora Jiřího Plasse za normalizace. Po listopadu 1989 se pak střídali šéfové, tříštily síly, produkce skomírala.

Když Krátký film, pod nějž studio spadalo, převzal podnikatel Richard Benýšek, výroba kreslených filmů skončila.  Poslední snímek, seriál o Mozartově Malé noční hudbě, převzal japonský zákazník 28. října 2010, poslední výpověď dostal kameraman Zdeněk Kovář v roce 2011. „Bratři v triku tiše zvadli a zavládl klid a mír. Jen figury nakreslené na stěnách vstupní haly zůstaly a hledí do prostoru. Jiří Trnka se zřejmě na tento zmar nevydržel koukat ani po smrti a i jeho bronzová bysta studio opustila,“ říká hořce Plass, který u Bratrů v triku působil 17 let.