Karlínské divadlo oprášilo Mam'zelle Nitouche

Praha – Jsou díla, která se ani po několika letech neomrzí a mohou se hrát stále dokola. Jedním z nich je opereta Mam'zelle Nitouche, jejíž premiéru uvede dnes večer Hudební divadlo Karlín. Režie a choreografie se ujal Gustav Skála, který zasadil děj do prostředí francouzského Saint-Tropez, které je českému publiku známé díky filmům s Loiusem de Funèsem.

Není to však poprvé, kdy se Skála s Mam'zelle Nitouche potkává. Podobně laděnou inscenaci, jíž upravil i text, totiž připravoval před pěti lety v Městském divadle v Brně. V aktuální verzi vycházel z překladu Oldřicha Nového a příběh režijně i choreograficky posunul do 50. let minulého století. Je totiž vyznavačem tehdejší dámské i pánské módy štíhlých pasů a „áčkových“ sukní. 

V hlavní mužské roli Célestina, který vede dvojí život skladatele pod jménem Floridor, se publiku představí Bronislav Kotiš. Schovanku kláštera U Vlaštoviček Denisu v Karlíně alternují na této scéně debutující Zuzana Benešová s Radkou Coufalovou – té už před lety vynesla tato role nominaci na cenu Thálie. 

  • Mam'zelle Nitouche autor: David Kraus, zdroj: Hudební divadlo Karlín
  • Mam'zelle Nitouche autor: David Kraus, zdroj: Hudební divadlo Karlín

Fernanda de Champlatreux ztvární Marián Vojtko a Pavla Břínková se Zdenou Herfortovou zase Matku představenou. Role režiséra se ujal Václav „Noid“ Bárta. 

Mam'zelle Nitouche měla premiéru v roce 1883 v Paříži jako posměšná parodie na tehdejší bombastickou operní tvorbu. V karlínském divadle se dosud hrála čtyřikrát, naposledy tu měla premiéru v roce 1993. Nové nastudování se do poloviny června objeví v desítce repríz.

Vydáno pod