Stěhování epopeje závisí na prostorech

Praha - Slovanská epopej zůstane v Moravském Krumlově tak dlouho, dokud nebudou v Praze odpovídající prostory. Praha už má prý potřebné místo vytipované, v současnosti o jeho zapůjčení a rekonstrukci jedná se Správou Pražského hradu. Do měsíce také vznikne expertní skupina, která se bude zabývat budoucností rozměrných Muchových obrazů. Shodli se na tom dnes pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

„Setrvání epopeje v Moravském Krumlově je dáno tím, že Praha v současné době nemá potřebné prostory, kde by epopej vystavila. Proto jsme se dohodli, že zůstane v Krumlově, tak jako doposud, s tím, že podmínky, ve kterých tam je, budou vylepšeny,“ potvrdil Svoboda.

Hejtman Hašek dnes přislíbil, že Jihomoravský kraj bude hledat peníze na to, aby vystavení obrazů na zchátralém krumlovském zámku bylo důstojné. „Začnu hledat v rozpočtu kraje finanční prostředky na to, aby se zámek stal ještě důstojnějším místem pro epopej,“ uvedl. Využít k tomu chce i prostředky z fondů Evropské unie.

Praha se podle Svobodových slov bude snažit najít vhodné prostory v co nejbližší době, ponechání obrazů v Krumlově je plánováno zatím na jednu sezonu, tedy do podzimu. „Příprava prostor ale může být o něco delší, takže je možné, že by se epopej z Krumlova stěhovala až v následujícím roce,“ připustil pražský primátor.

Starosta: Komise ukončí spory

O budoucnosti epopeje bude jednat i expertní komise. „Přestanou spory kolem toho, jestli jí v Krumlově je dobře, nebo není dobře, řekne se, co všechno je třeba udělat pro to, aby epopej mohla být důstojně vystavována,“ uvedl k náplni práce expertů krumlovský starosta Tomáš Třetina. 

V komisi mají zasednout odborníci, kteří budou zastupovat Prahu, Moravský Krumlov, Jihomoravský kraj a Galerii hlavního města. Zabývat se má nejen aktuální situací, ale i „střednědobým“ výhledem. „Pro jižní Moravu to znamená, že budeme připravovat návštěvu pana primátora a jeho spolupracovníků přímo v Moravském Krumlově,“ prozradil nejbližší plány Hašek.

Vystaveny možná nebudou všechny obrazy

Epopej se 8. listopadu stala kulturní památkou. Vlastník obrazů, tedy Praha, musí úřady informovat o jakékoliv manipulaci s dílem. Obrazy z krumlovského zámku chtěla odstěhovat už loni v létě na výstavu, která měla začít v září ve Veletržním paláci. Úřad v Moravském Krumlově ale přesun obrazů zakázal kvůli sporům o vlastnictví díla. Praha se kvůli sporu obrátila na Okresní soud ve Znojmě, který na konci září rozhodl, že Krumlov musí Praze obrazy vydat.

Krumlovští úředníci ale i přesto manipulaci s plátny nepovolili. Díky stažení žaloby ale budou prostory odpečetěny a Muchovy obrazy budou opět na jaře a v létě vystaveny. Část děl - konkrétně pět z dvaceti -, která se zástupci Prahy chystali odvézt na výstavu do Národní galerie, je ale srolovaná a odborníci se obávají o jejich osud. „Je možné, protože byla srolována po dobu dvou měsíců místo původně plánovaného týdne, že je bude třeba ošetřovat ve specializovaném klimatizovaném prostoru, takže vystavena nebudou,“ připustil Svoboda. Restaurátoři prý zatím čekají na výsledky rozborů, které by ukázaly, zda jsou v obrazech houby nebo plísně.

  • Zámek v Moravském Krumlově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2042/204115.jpg
  • Protesty proti stěhování epopeje autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2005/200409.jpg