Národní divadlo v Brně rozlomí Sedmou pečeť

Brno - Národní divadlo Brno převedlo na jeviště slavný film Sedmá pečeť švédského režiséra a dramatika Ingmara Bergmana. Podobenství zobrazuje cestu středověkého rytíře krajinou postiženou morovou ranou, jeho hledání smyslu života a šachovou partii se Smrtí. Dosud žádná česká scéna Sedmou pečeť nehrála. Premiéra se koná v pátek osmého února.

Zatímco ve filmu hraje personifikovanou Smrt muž, v divadle ji ztělesní herečka Klára Apolenářová. V češtině je Smrt ženského rodu, připomíná režisér Jiří Nekvasil. Divadelníci vycházejí z Bergmanova textu, v němž nesměli dělat žádné razantní úpravy.

Nebudeme dělat kopii filmu

„Pokoušíme se najít jevištní podobu toho textu, ale nebudeme dělat kopii filmu,“ uvedl Nekvasil. Roli Rytíře svěřil režisér Pavlu Douckovi. Ve filmu zahrál rytíře Max von Sydow, uhrančivého smrťáka ztvárnil Bengt Ekerot.

Scénu navrhl Daniel Dvořák, kostýmy Marta Rozskopfová. Hudbu, která stejně jako světlo plní v inscenaci důležitou úlohu, složil David Smečka. Panoše Jönse ztělesní Vratislav Běčák a kejklíře Jofa Jakub Šafránek.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Název Sedmá pečeť odkazuje k biblické knize Zjevení svatého Jana (8,1): „… rozlomím sedmou pečeť a poté nastane mlčení plné posvátné bázně…“ Bergmana dále inspirovaly středověké morality a kostelní malby, které viděl, když v dětství cestoval s otcem po Švédsku. Jinou inspirací byl starší němý film Victora Sjöströma Vozka smrti.

Čas k hledání ztracené víry

Smrt, která si přichází pro Rytíře po jeho návratu z křížových výprav, má v Bergmanově podobenství lidské slabosti i zlomyslnou radost ze strachu, který v lidech vyvolává. Rytíř jí nabízí šachovou partii. Získává tak čas k hledání ztracené víry v Boha i smyslu života.

Rytíř Antonius Block se se svým panošem Jönsem vrací z křížových výprav do rodné země, kterou hrozivě sužuje morová rána. Do cesty se mu postaví personifikovaná Smrt, jež si libuje v radosti, že v lidech vyvolává strach. Aby si Block prodloužil čas žití, který potřebuje k odhalení tajemství bytí, nabízí Smrti šachovou partii. Smrt mu uspokojivé odpovědi neposkytne, volá Boha, ale z temnot se nikdo neozývá. Pro sebe naději nenalézá, ale podstatně ji přece objevuje, protože mu ji ukáže láskou prosycený způsob života rodiny kejklíře Jofa…

Premiéra se koná v pátek osmého února v Mahenově divadle. Do konce sezony má divadlo na programu ještě sedm repríz.

Krátký film o představení Sedmá pečeť sledujte zde: