Berlinale bez Čechů zahájil mistr Bruce Leeho

Berlín – Zlatý medvěd už si brousí drápy na svého dalšího majitele. V Německu odstartovala filmová přehlídka Berlinale 2013. Jeden z nejprestižnějších festivalů slibuje slavné tváře a kvalitní filmovou podívanou. O hlavní cenu soutěží celkem devatenáct snímků. Česká kinematografie v oficiálním programu po dlouhých letech vlastního zástupce nemá, i když plakát 63. Berlinale je vyveden v „našich“ barvách - červené, modré a bílé.

Festival uvedl snímek Velmistr režiséra Kar-wai Wonga, který je zároveň i předsedou poroty. „Doufám, že náš film poskytne nový pohled na bojová umění. Jsou více než bojovým sportem, jsou výrazem způsobu života a duchovním obohacením,“ prohlásil čtyřiapadesátiletý režisér. The Grandmaster se odehrává v Číně 30. až 50. let minulého století a líčí příběh legendárního učitele bojového umění kung-fu Ip Mana, pozdějšího trenéra ve světě ještě slavnějšího Bruce Leeho. Ačkoli je plný efektních bojových scén, Wongovi prý nešlo o to natočit „kung-fu spektákl“, ale zprostředkovat divákům čínské tradice a filozofii.

Do festivalového paláce v centru Berlína Wonga na slavnostní zahájení doprovodili oba hlavní představitelé jeho novinky, herec Tony Leung a jeho mezinárodně ostřílená kolegyně Čang C'-i, kterou proslavila role gejši ve stejnojmenném hollywoodském výpravném dramatu Roba Marshalla. Zahájení Berlinale si nenechali ujít ani další hvězdy, třeba herečky Jane Fondová a Isabella Rossellini. Ta nešetřila chválou: „Miluji Berlinale. Je to jeden z nejlepších festivalů. Libí se mi rozmanitost programu - nejsou na něm jen velkofilmy, ale i experimentální snímky, filmy z celého světa. Dokonce i filmy o jídle.“

Berlinale nabídne návštěvníkům během jedenácti dnů přes čtyři sta snímků. Steven Soderbergh například uvede své Vedlejší efekty s Judem Lawem v hlavní roli. V projekci nezůstane pozadu ani Země zaslíbená Guse Van Santa, v níž si zahrál Matt Damon. Další hvězda festivalu Jeremy Irons se objeví v Nočním vlaku do Lisabonu dánského režiséra Billeho Augusta. Pozornost na sebe může strhnout také íránský Džafar Panahí s dílem, které metaforicky odkazuje na zákaz svobodné umělecké tvorby. Právě on je totiž v Íránu za svou tvorbu pronásledován a odpykává si trest za šíření protirežimní propagandy. 

Jako na většině filmových festivalů se publikum těší na slavné herce a herečky. Těmi, kteří se na Berlinale projdou po červeném koberci, budou ještě např. Francouzka Catherine Deneuveová, Juliette Binocheová, Nicolas Cage, ale také George Clooney. Ten sice v žádném snímku nehraje, avšak podle svých slov se chce festivalu i tak zúčastnit – má jej prý v oblibě.

Zlatý medvěd se bude udílet v následujících kategoriích:

  • nejlepší herec
  • nejlepší herečka
  • nejlepší scénář
  • nejlepší režie
  • nejlepší film
  • nejlepší umělecké ztvárnění (kamera, hudba, kostýmy apod.)

Mimo to však filmaři mohou získat Velkou cenu poroty nebo Cenu Alfreda Bauera, který stál u zrodu Berlinale.