V Liberci jdou LSDown

Liberec - Je LSD cestou do klece, anebo ven z ní? Na tuto otázku si prý bude muset odpovědět sám za sebe každý divák při hře LSDown v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Jevišti totiž dominuje svítící klec, která symbolicky souvisí s tématem hry. V režii Braňa Holička, který je nominován na talent roku v Cenách Alfreda Radoka, bude mít hra premiéru 15. února.

Představení LSDown je inspirováno osudem amerického psychologa a experimentátora s psychedelickými látkami Timothy Learyho. Autor hry Tomáš Dianiška vychází z Learyho životopisu ale pouze volně, jeho hra je spíš prý variací na téma, ne věrným dokumentem. „Nezajímá nás Leary jako reálná postava, ale jako symbol nějakého způsobu života a kam to člověka může dovést,“ vysvětlil autor.

V LSDown objevuje faustovské téma - Dianiškův Timothy touží po poznání až za hranici sebezničení. Je jedním z vědců-proroků, kteří dokážou měnit svět. Stýká se s nejmocnějšími lidmi planety a může si připadat jako polobůh, vlastní život se mu ale hroutí. Podle dramaturga Tomáše Syrovátky je LSDown generační divadlo, které má ale potenciál oslovit kohokoli, především díky tomu, že Dianiška dokáže psát situace s překvapivými pointami. „Umí vyvolat napětí, smích, ale také otevřít filozofické otázky,“ poznamenal.

  • LSDown autor: Radek Petrášek, zdroj: ČTK
  • LSDown autor: Radek Petrášek, zdroj: ČTK

Liberecké divadlo na alternativní malé scéně uvedlo už několik Dianiškových her - například Googling and Fucking, Přísně tajné: Hrubá nemravnost nebo Mickey Mouse je mrtvý -, které připravila parta mladých herců na vlastní pěst a z nichž většinu režíroval Braňo Holiček. LSDown nastudoval s Jakubem Albrechtem v hlavní roli Timothyho Learyho, v dalších rolích se objeví Přemysl Houška, Tomáš Vahala, Karolína Baranová, Barbora Kubátová a také Václav Helšus, který patřil v sedmdesátých letech k oporám pražské Ypsilonky, jejímž odchovancem je i sedmadvacetiletý Holiček.