Únor, nebo srpen? Indiáni všude kolem

Praha – Po ročním odstupu vrací Národní divadlo do repertoáru hru Srpen v zemi indiánů. Uvede ji v osmi reprízách. V hlavních rolích se představí Jan Kačer, Kateřina Burianová, Miluše Šplechtová a David Prachař. Obnovená premiéra bude 17. února.

„Provoz vícesouborového divadla nám leckdy neumožňuje uvádět více náročných titulů současně. Sáhli jsme tedy k řešení některé inscenace ukládat takzvaně k ledu a po čase je opět rozmrazit,“ komentoval to režisér a umělecký šéf činohry Michal Dočekal. 

V zimním spánku mimo Srpna v zemi indiánů odpočívalo také Čekání na Godota nebo komedie Co se stalo, když Nora opustila manžela. Tyto dvě inscenace diváci uvidí až v březnu a dubnu. „Godot nás bude následně reprezentovat v rámci vzájemné výměny s Maďarským divadlem v Kluži. S Norou navštívíme festival, který pořádá Alexandrinské divadlo v Petrohradu,“ dodal Dočekal. 

A o co se v „indiánské“ hře vlastně jedná? Rodinné drama je situováno do domku na americkém Středozápadě, kde vládne sarkastický humor. Tři sestry sčítají své ztráty a nepřestávají přitom bojovat o lásku, štěstí i smysl života. Naděje na krásný život umírá na pozadí ukrytých tajemství jako poslední. Se svou hrou dosáhl Tracy Letts velkého úspěchu na Broadwayi, získal za ni například Pulitzerovu cenu 2008, Tony Award a Drama Desk Award. 

Kateřina Burianová v roli exceluje – za ztvárnění Violet Westonové v roce 2009 posbírala Cenu Thálie, Cenu Alfréda Radika i Cenu Sazky a Divadelních novin.