Poupata budou syrová

Praha – Scenárista a režisér Zdeněk Jiráský začíná dnes natáčet svůj první celovečerní hraný film Poupata, za scénář ke snímku získal v roce 2008 hlavní cenu v soutěži Nadace RWE a Barrandov Studio. Sociální drama ze současnosti, v němž Jiráský sází především na hodnověrnost, věcnost a syrovou atmosféru, vzniká v koprodukci České televize. Natáčet se bude do 25. února především v obci Klobuky, v Praze, v Novém Sedle, ve Vřesové a v Sokolově a okolí.

Na režisérském kontě má Jiráský televizní film Co se týče kýče nebo dokument Sladké mámení. Poupata jsou jeho celovečerním debutem. Film vypráví o postupném rozkladu rodiny, žijící na malém městě. Každá z postav žije svým ideálem.

Agáta touží po šťastném životě daleko od domova s plným vědomím toho, že její jedinou nadějí je útěk, a tedy zrada nejbližších. Honza věří v čistotu a sílu lásky bez ohledu na okolnosti, za jakých se zrodila. Kamila hledí s jistotou do budoucna a nehodlá si připustit bídu dnešního dne. Jediný Jarda ví, že svět ani sebe nezmění. Vědom si svého slabošství, nepokouší se o nic. Chorobná závislost na výherních automatech, která přivedla jeho nejbližší do neřešitelné životní situace, je v jeho mysli samozřejmostí. Skutečný a přesvědčivý pokus o záchranu rodiny přijde ve chvíli, kdy je pozdě…

„Filmová pravda Poupat stojí na syrové atmosféře, absenci stylizace a poetizace,“ dodává Jiráský. „Vychází ze znalosti reálného prostředí, věrohodnosti ruční kamery, která bude permanentně nablízku herecké akci. Žánr sociálního dramatu předpokládá maximální přesvědčivost hereckého výkonu, autentický jazyk, dekorace i motivy.“

V kinech by se Poupata mohla objevit do konce roku. Ve filmu hrají: Vladimír Javorský, Malgorzata Pikus, Marika Šoposká, Josef Láska, Kateřina Jandáčková, Nguyen Thi Minh, Nguyen Kim Son, Jiří Maryško, Luboš Veselý, Edgar Dutka, Vladimír Polívka, Aneta Krejčíková, Otmar Brancuzský, Dana Syslová. Kamera: Vladimír Smutný.