Nad ministerstvem kultury je prý nebe bez mráčku

Praha - Karel Schwarzenberg prý proti ministryni kultury Aleně Hanákové žádné výhrady nemá, ona říká, že jí předseda vládní TOP 09 nic nevytkl. Schwarzenberg se dnes s Hanákovou, kterou do vlády poslalo partnerské hnutí TOP 09 Starostové a nezávislí, sešel, aby si vysvětlili dohady, které se kolem jejího resortu vyrojily. Zejména plán nahradit ji v ministerském křesle bývalým rektorem AMU a exředitelem ČT Ivem Mathém.

Podle jejich výroků po schůzce se zdá, že nejen že se nad Hanákovou nesmráká, ale nebe je docela bez mráčku, držíme-li se meteorologických přirovnání, se kterými začal Ivo Mathé. Ten včera informace o tom, že se chystá změna na ministerstvu kultury okomentoval slovy: „Je to vysoko ve vzduchu, až ve stratosféře“.

O Mathém jako o nástupci tehdejšího ministra Jiřího Bessera (STAN) se uvažovalo už v roce 2011, ten ale funkci odmítl. Schwarzenberg se s Mathém nicméně tento týden soukromě sešel a prý byla i znovu řeč o možnosti, že by se mohl stát ministrem kultury. Hanáková, která se o jednání Schwarzenberga s Mathém dozvěděla jen z médií, před dnešní schůzkou dávala najevo, že se jí podobný postup nelíbí. „Slovo fér ani říkat nebudu, protože co je v politice fér? Ale myslím si, že tak by se to dělat určitě nemělo,“ uvedla. Předseda TOP 09 se jí prý omluvil a označil takový postup za „nešťastný“.

Při setkání se Schwarzenbergem se prý situace vysvětlila. "V tuto chvíli je to tak, že se v zásadě nic nemění," dodala. Pokud by změna v čele ministerstva měla nastat, bude to podle ní věcí jednání mezi předsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem a předsedou TOP 09 Schwarzenbergem. Ten k závěrům schůzky poznamenal: „My jsme si jen vyříkali, jak k čemu došlo. To bylo vše. Já k ní vůbec nemám výhrady.“

Nicméně podle Gazdíka je setkání s předsedou TOP 09 v plánu už někdy počtákem příštího týdne. „Zda paní ministryni potvrdíme v té funkci, nebo se domluvíme a budeme hledat jiného kandidáta, to je otázka až dalšího jednání,“ nechal se slyšet.

Hanáková si každopádně za svou činností na ministerstvu stojí. Její práce tam prý je - přes špatný mediální obraz - dobrá.