Costa oceňovala britské knihy

Londýn - Ve Velké Británii se v úterý udělovaly prestižní literární ceny Costa, druhé nejvýznamější britské literární ocenění po Man Booker Prize. Costa se začala udělovat v roce 1971 jako Whitbreadova cena; od roku 2006 převzal sponzorství kavárenský řetězec Costa. O cenu se mohou ucházet autoři, kteří žijí v Británii a v Irsku. Letos porotci vybírali z 540 titulů. Porota rozhovodvala o pěti cenách - pro nejlepší román, knihu poezie, životopis, pro dětskou knihu a pro románový debut.

Cenu za nejlepší román loňského roku získala britská autorka Maggie O'Farrellová. Pátý román osmatřicetileté spisovatelky s názvem The Hand That First Held Mine (Ruka, která prvně držela moji) líčí příběhy dvou žen, jež se vyrovnávají s mateřstvím a se vztahem ke svým dětem. Jason Wallace byl oceněn za knihu pro děti Out of Shadows (Ze stínů), která vychází z jeho zkušeností ze školy v Zimbabwe, kam se s rodiči přestěhoval jako dítě počátkem 80. let. Příběh se odehrává za prvních let vlády Roberta Mugabeho.

Nejlepší první román napsala podle porotců Kishwar Desaiová. V knize Witness the Night (Svědek noci) se zaměřuje na problematiku zabíjení novorozených holčiček v Indii, kde je pro mnoho rodin dcera nevýhodná, protože za ni musejí platit věno. Jo Shapcottová dostala cenu za svou první sbírku poezie Of Mutability (O nestálosti), která vychází z jejího boje s rakovinou, po více než deseti letech. Keramik Edmund de Waal byl oceněn za memoáry The Hare with Amber Eyes (Zajíc s jantarovýma očima).

Ivan Kytka informuje z Velké Británie (zdroj: ČT24)

Všichni ocenění dostanou po 5 000 librách (146 tisíc korun). Z nich také bude 25. ledna vybrán autor knihy roku, který dostane 25 tisíc liber (730 tisíc korun).

Jason Wallace / Out Of Shadows - Cena Costa 2010 za nejlepší knihu pro děti
Zdroj: ČT24/Stránky Jasona Walace
Vydáno pod