Murakami vydá přísně střežené tajemství

Tokio - V dubnu vyjde nový román japonského spisovatele Harukiho Murakamiho. A to je zatím zhruba vše, co je možné se o jeho chystaném titulu dozvědět. Na pulty obchodů se kniha dostane tři roky po posledním dílu Murakamiho trilogie 1Q84.

Nakladatelství Bungeishunju Ltd., které dílo známého a oceňovaného literáta vydá, je velmi skoupé na podrobnosti. V sobotu zveřejnilo jen malou reklamu v japonských novinách, v které stálo: „Haruki Murakami: Dlouho očekávaný román vyjde v dubnu.“

„Tento projekt vychází jako přísně střežené tajemství,“ uvedl mluvčí nakladatelství. „Ta reklama je všechno, co v tuto chvíli smíme prozradit.“ Potvrdil jen, že román vyjde v japonštině. Informace o možných překladech zatím neuvedl.

Není tak zatím jasné, jestli si tajemnou knihu budou moci přečíst i Murakamiho čeští příznivci. Pravděpodobně ale ano vzhledem k tomu, že mnoho jeho knih v českém překladu vyšlo, například asi nejznámější Norské dřevo, které bylo i zfilmováno, Na jih od hranic, na západ od slunce či Kafka na pobřeží. A také jeho poslední román 1Q84, jehož název se v japonštině dá číst jako 1984, tedy stejně jako jedno z nejzásadnějších děl 20. století od George Orwella.