Kosmovize Otty Plachta v Knihovně Václava Havla

Praha - Výstava obrazů Otty Plachta inspirovaných mytickými příběhy a současným životem amazonských indiánů kmene Šipibó začala v úterý v Knihovně Václava Havla v Řetězové ulici. Výtvarník, kterému se někdy přezdívá malíř džungle, pro výstavu připravil cyklus obrazů z letošního roku s názvem Kosmovize.

Placht se staví do role vypravěče, který obcházel roztroušené indiánské klany a vyprávěl dávné příběhy a mýty. Zobrazil jak základní mýty, jako třeba o stvoření rostlin, tak mýty, které žijí mezi domorodci dodnes. Například sirény, hroznýší ženy, které podle legendy obývají místní jezero a stahují lidi pod hladinu.

Zároveň mohou návštěvníci výstavy vidět i dnešní indiánskou společnost - drobné a podsadité Šipiby tančící a popíjející alkohol v nočních barech. Obrazy Otty Plachta z Amazonie v současnosti vystavuje také pražská galerie Belária v Modřanech.

„Ovlivněn celou řadu informačních a filosofických vstupů, jako například Davidem Bohmem, hnutím New Age, fraktální geometrií, ale také evropským symbolismem, dekadencí, surrealismem i groteskou vlastně takřka nemohl najít jiný spojovací moment a katalyzátor než pobyt v divokém prostředí džungle,“ píše v recenzi Josef Vomáčka.

Otto Placht se narodil v roce 1962. V osmdesátých letech vystudoval AVU a od roku 1990 do 1993 působil v Ateliéru monumentální tvorby Jiřího Načeradského. V roce 1993 se setkal v Miami s obrazy umělce Pabla Amaringa, inspirovanými halucinogeny. Amarignova tvorba ho natolik uchvátila, že odjel do peruánské Pucallpy. Několik let žil v džungli s indiány kmene Šipibó, jejichž estetikou je značně ovlivněn.

Otto Placht
Zdroj: Knihovna Václava Havla/Ondřej Němec

První výstava Plachtových amazonských obrazů se konala v roce 1997 v Galerii Václava Špály. Od té doby autor vystavuje pravidelně. Žije střídavě v Praze a Pucallpě, kde rovněž vyučoval jako hostující profesor na tamější univerzitě.

Součástí vernisáže v Knihovně Václava Havla bylo také autorské čtení režiséra Igora Chauna. Bývalý studentský vůdce a cestovatel sám Amazonii navštívil; tvrdí, že tamní magické rituály stále nabízejí možnost jiné citlivosti, která vede ke spojení s odlišnými dimenzemi skutečnosti i mimolidskou inteligencí.

Vydáno pod