Návrat velkého Arnolda se očekává

New York / Sacramento - Někdejší představitel akčních hrdinů v hollywoodských trhácích Arnold Schwarzenegger se  po sedmi letech rozloučil s úřadem kalifornského guvernéra. Předal jej demokratu Jerrymu Brownovi. Rodák z rakouského Thalu za sebou zanechává rozporuplné dědictví. Mimo jiné jde o obrovský rozpočtový deficit ve výši 28 miliard dolarů, který jeho nástupce bude muset řešit. Všeobecně se přepokládá, že by se mohl vrátit zpět do Hollywoodu k herecké kariéře.

Sám ovšem svůj návrat na stříbrné plátno označuje spíše za nepravděpodobný. Jako hlavní důvod svého váhání uvádí, že by už asi neměl dost trpělivosti pro zdlouhavé a pracné natáčení. Chce se prý nyní věnovat psaní; především pak autobiografii, o niž ho nakladatelé údajně uhánějí už dvě desetiletí. Slíbil také, že bude pokračovat v práci ve veřejné politice, ovšem zatím neupřesnil, zda se připojí k nějaké organizaci. Jednou z možností je, že se pokusí stát něčím jako globálním ekologickým vyslancem.

Řekli o případném Schwarzeneggerově návratu:

„Já jsem se ho ptal, co bude dělat dál. Nechává to otevřené. Ale film Postradatelní si očividně užíval, takže by mě nepřekvapilo, pokud by se vrátil. Kdyby se vrátil do Hollywoodu, musel by se vyrovnat se skutečností, že Hollywood se mezitím změnil. Už se netočí velké akční filmy s hlavním hrdinou, ale úplně jiný typ fimů. S tím jak se změnil Hollywood, by se musel změnit i Swarzenegger.“ /novinář Ted Johnson/

„Té politiky by měl nechat, už z toho trochu blázní, jestli víte, co myslím. Měl by to nechat být, akorát tento stát dostal do dluhů.“ /herečka Kathy Griffin/

„Vrátí se. To je jediné, co k tomu můžu říct.“ /herečka Raquel Welch/

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Schwarzenegger, špičkový kulturista a hollywoodská hvězda, nastoupil coby 38. guvernér Kalifornie v roce 2003 po vítězství v mimořádných volbách, kdy v úřadu vystřídal guvernéra Graye Davise. Jeho nástupce Brown je kalifornským guvernérem již potřetí. Předtím státu vládl ve dvou obdobích v letech 1975 až 1983.