Národní divadlo už nestávkuje. Operní pěvci jsou ale proti

Praha – Ministerstvo kultury si na chvíli může vydechnout. Činohra a balet Národního divadla totiž po několika měsících končí stávkovou pohotovost. Oba subjekty tak učinily po setkání s nově jmenovaným ředitelem Janem Burianem, který povede první českou scénu od 1. srpna. V pozici by měl zůstat šest let. Operní pěvci však zůstávají i nadále nespokojeni.

Zaměstnanci divadla drželi stávkovou pohotovost od loňského září, kdy byl náhle odvolán ředitel Ondřej Černý. Jeho odchod vyvolal mezi umělci nesouhlasné kritiky.

„Jan Burian se dnes setkal s činoherním souborem. Po zhruba hodinovém jednání herci ukončili stávkovou pohotovost a podpořili tak nastupujícího ředitele,“ vysvětlil mluvčí činohry Tomáš Staněk. 

Nový návrh transformace Národního divadla je podle herců a tanečníků maximálně fundovaný, operní sólisté jsou však jiného názoru. Začátkem února podpořili stanovisko svého orchestru proti zvažovanému slučování hudebních těles ND a bývalé Státní opery. Návrh vypracovaný týmem expertů, jenž schválilo ministerstvo kultury, tak nadále společně odmítají. Odborníci totiž dali zelenou autonomizaci jednotlivých souborů a revizi právního statutu ND. 

Ministerstvo změnilo přístup

Herecký soubor naproti tomu doufá, že se novému vedení podaří diskutovanou koncepci realizovat a uklidnit tak rozjitřenou situaci. Umělecký šéf činohry Michal Dočekal je toho názoru, že poslední kroky ministerstva svědčí o pozitivní změně jeho přístupu. 

Režisér Jan Burian
Zdroj: ČT24/DJKT Plzeň

Baletní skupina se s nastupujícím ředitelem setkala včera. „Na základě tohoto setkání věříme, že problémy spojené s fungováním našeho souboru se podaří vyřešit. Balet proto ukončil stávkovou pohotovost,“ potvrdil dnes jeho umělecký šéf Petr Zuska. 

„V civilizované zemi bych po jmenování nastoupil do dvou let. Současná situace ale žádá, abych předčasně opustil své milované divadlo v Plzni a nastoupil do Národního divadla dřív,“ podotkl Burian. S nespokojenými sólisty opery a zástupci orchestrů hodlá jednat v úterý. Chce jim prý říct, jak v tuto chvíli vnímá další rozvoj a koncept ND. Mým úkolem je rozpracovat materiál vypracovaný experty, jeho součástí je pochopitelně i dialog s vedoucími pracovníky, zaměstnanci a zástupci odborů," dodal.

Do července však v čele instituce zůstává dočasný ředitel Václav Pelouch.