Brněnskou filharmonii rozezní unikátní alpský roh

Brno – Návštěvníci koncertu brněnské filharmonie večer uslyší neobvyklý zvuk alpského rohu. Zahraje na něj jeden z nejlepších hornistů Radek Baborák, a to ve světové premiéře suity pro jmenovaný instrument plus lesní roh a orchestr.

Původ tohoto dechového nástroje najdeme v Alpách. Hraním na roh se ve středověkých dobách mezi obyvateli hor pravidelně komunikovalo. Teprve 18. století ho přeneslo z přírody do koncertního sálu. 

Nejstarší známá skladba, v níž roh zazní v doprovodu orchestru, pochází z roku 1755 a jejím autorem je otec Wolfganga Amadea Mozarta Leopold. 

Vystupující Radek Baborák si nástroj zapůjčil od švédského kolegy. „V porovnání s tím lesním rohem to není zas tak velký rozdíl. Lesní roh je úplně stejně dlouhý, akorát je z praktických důvodů stočený,“ vysvětlil filharmonik. „Ta technika hry na alpský roh je podobná jako na lesní roh, ale když jsem na něj hrál poprvé, tak mě překvapilo, kolik vzduchu spotřebuje, a musím říct, že se mi z toho i zatočila hlava.“ 

Novou skladbou, na které se Baborák také autorsky podílel, zahájí brněnská filharmonie příští týden v Praze festival Švýcarské jaro. Dnešní koncert má stejné téma – kromě nové suity orchestr zahraje taky Straussovu Alpskou symfonii, hudební popis skladatelova výstupu na jednu ze švýcarských hor.

Alpský roh v brněnské filharmonii (zdroj: ČT24)