Figaro je nejvíc k smíchu

Pardubice - Crazy variace slavné francouzské komedie Figarova svatba je nejlepší divadelní komedií. Titul získala na Grand Festivalu smíchu, který letos popatnácté pořádalo Východočeské divadlo. Inscenace Klicperova divadla z Hradce Králové si získala přízeň odborné i studentské poroty. Festivalové ceny budou předány dnes večer za přítomnosti kamer České televize.

Jiskřivá hra lásky, plná nástrah, složitých plánů a jejich nečekaných vyústění si z Pardubic odváží pět z šesti cen, včetně ocenění za nejlepší mužský (Jiří Zapletal) a ženský herecký výkon (Pavla Tomicová). „Spojil divokost a nespoutanost komedie dell'arte s vlastními nápady,“ ocenil na hře, která vznikla v úpravě a režii Davida Drábka, předseda odborné poroty Zdeněk Aleš Tichý.

Komedie o jednom neobyčejném dni sluhy Figara není ale jedinou, kterou mohli návštěvníci festivalu vidět. Do soutěže bylo zařazeno sedm komedií, na další mohli lidé zajít mimo soutěž. Jediným souborem, který se při rozdělování cen vedle Klicperova divadla prosadil, se stala Městská divadla pražská, Divadlo ABC. Komedií diváků se stala hra Bedřich Smetana: The Greatest Hits v režii Petra Svojtky.

Podruhé v historii festivalu byla letos vyhlášena Cena Genia smíchu, která je oceněním za mimořádný přínos v herectví, režii či jiné oblasti divadelnictví komediálního žánru v posledních letech. Letos ji festival přiřkl Lubomíru Lipskému.

Grand Festival smíchu letos podle slov ředitele Východočeského divadla Petra Dohnala navštívilo 7 246 diváků. Kdo přehlídku nestihl, má šanci ještě zajít na tradiční „epilog“, v jehož rámci na pardubické scéně dávají 7. března hru o lásce, potkávání a míjení Vzpomínky zůstanou, kterou nastudovalo Divadlo Ungelt z Prahy, a 16. března muzikál Kdyby tisíc klarinetů pražského Divadla pod Palmovkou. 

Dnešní závěrečný galavečer spojený s předáváním cen natočí Česká televize. Záznam odvysílá na velikonoční pondělí na druhém programu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)