Od Haré Krišny po islám představí nový dokumentární seriál České televize

První schůzkou tvůrců a protagonistů dokumentu začalo v brněnském studiu České televize natáčení nového seriálu Příběhy obrácení. Pořad z dílny tvůrčí producentské skupiny Patricka Diviše, který nemá v domácí náboženské tvorbě obdoby, divákům představí šestici mladých lidí, kteří v současné době prochází duchovní konverzí.

Všichni aktéři jsou na počátku svojí duchovní cesty a zároveň na začátku nové dokumentární série podle námětu Josefa Fišera. „V dokumentu mě nebaví odborníci. Zajímají mě lidé samotní, co prožívají,“ vysvětlil Fišer: „Přišlo mi jako dobrý nápad vzít skupinu lidí, kteří začínají se svojí vírou, a sledovat jejich pohled na víru a to, jak jim mění životy.“ Kamery budou respondenty sledovat průběžně po dobu jednoho roku. Dokument ukáže jejich osudy, motivace a nalézání cesty k náboženskému prožitku. Autor námětu Josef Fišer zvolil - pro náboženské pořady velmi netradiční - žánr docu-reality na hranici s docu-soap.

Pro šestičlennou skupinu to bylo vůbec první setkání, které se nejspíš zopakuje zas až na konci natáčení. Jejich první kroky vedly do maskérny a pak už zamířili do největšího brněnského studia A. Do role mluvčího šesti odvážných se hned od počátku jmenoval Daniel, který letos podstoupí římsko-katolický křest. I když je na invalidním vozíku, čišelo z něj tolik energie, že ho musel hlavní režisér Ladislav Cmíral občas usměrňovat. Vedle Daniela si postupně přisedl hudebník Peter letos vstupující do židovské komunity, muslimka Aiša, která má kořeny na Balkáně, stále usměvavé sestry Karolína a Katka z adventistů sedmého dne a pestrobarevně oblečená Manuela z hnutí Haré Krišna. Přestože se navzájem viděli vůbec poprvé, neměli před sebou žádný ostych. Zvídavými otázkami zpovídali svoje sousedy a sami rozpoutali bouřlivou diskuzi bez jakéhokoli zásahu opodál stojících režisérů.

Jejich debatu přerušil až začátek natáčení, kdy se pro kamery postupně představili. Pak už začali pracovat se svými přidělenými režiséry – Petrem Kotrlou, Michaelou Rozbrojovou a Josefem Fišerem. S nimi absolvovali i první výlety mimo televizní studio - na místa spojená s jejich vírou. Tam si taky poprvé vyzkoušeli malé kamery, se kterými budou v průběhu roku pracovat. „Budou samostatně točit svůj běžný život tak, aby byla výsledná zpráva maximálně autentická a osobní,“ podotkl Cmíral, který po prvním setkání neskrýval svoje nadšení: „Myslím, že se nám sešla velmi zajímavá skupina, pestrá jak pohlavím, tak životními osudy. A můžeme očekávat i velmi dobré materiály z domácího natáčení.“ Kromě výjezdů mimo studio na ně čekal i intimní rozhovor, kde o sobě řekli na kameru nejdůležitější informace. Režiséry především zajímalo, jak se k víře dostali, co pro jejich život znamená a co si slibují od samotného natáčení. Respondenti jim bez problému odpovídali i na osobní otázky, tvůrčí tým si u nich totiž hned od počátku získal důvěru.

Uvolněná atmosféra panovala celý den. Obavy z toho, jak budou respondenti reagovat na objektivy kamer, se naštěstí rozplynuly hned na začátku projektu. Tým České televize si proto mohl po prvním natáčecím dnu oddechnout. Casting, na který tvůrci kladli od počátku velký důraz, svedl dohromady pestrou a divácky atraktivní skupinu. „Pro respondenty není jednoduché něco tak niterného, jako je konverze k víře, zvláště v dnešním světě, ventilovat na kamery. Nakonec se to podařilo a ze setkání mám obrovskou radost,“ řekl kreativní producent náboženské tvorby Patrick Diviš.

Režiséři odteď budou rok natáčet běžný život Aiši, Daniela, Karolíny a Katky, Manuely a Petra. Poslední materiál by měli natočit začátkem příštího roku, na obrazovkách České televize se první díl Příběhů obrácení objeví v únoru 2014.