Dramatik a legionář František Langer se vrátil na Vinohrady

Praha - Barvitý osud dramatika, spisovatele, lékaře i legionáře Františka Langera mapuje výstava v pražském Vinohradském divadle. Langer se Na Vinohradech před 125 lety narodil a ve Vinohradském divadle působil jako šéfdramaturg. „Hrály se tady jeho hry, většina měla premiéru ve Vinohradském divadle, takže nesmazatelnou stopu zde samozřejmě zanechal,“ říká ředitel divadla Tomáš Töpfer.

„Rádi bychom uvedli některou z jeho her. Nejčastěji hraná je Periferie, ale tu nedávno uvedlo Švandovo divadlo, takže nám trošku vypálilo rybník,“ dodává k Langerové výročí Töpfer. Ve foyer divadla jsou vystaveny mimo jiné školní vysvědčení, legionářský deník z roku 1915, fotografie s Čapkovými Pátečníky, knížky v cizích jazycích anebo soška velblouda ze sbírky, kterou po uvedení hry Velbloud uchem jehly založili přátelé.

S Karlem Čapkem se scházeli velmi často

K tomu, aby přijal místo dramaturga Divadla na Vinohradech, přemluvil Františka Langera Karel Čapek. „S Karlem Čapkem ho pojilo dlouholeté přátelství, bydleli spolu na Vinohradech, takže se scházeli velmi často a pracovali spolu v Lidových novinách,“ komentuje to prasynovec Františka Langera Jan Perger. Rodina Františka Langera pečuje o dramatikův odkaz dál. Na smíchovský dům na rohu náměstí 14. října, ve kterém bydlel, nechala umístit památeční desku.

Reportáž Marie Frajtové (zdroj: ČT24)

Výstava mapuje i Langerovu rodinnou historii. Jeho bratr Jiří byl významný židovský spisovatel, který se proslavil i za hranicemi především knihou Devět bran. Chasida tajemství o mistrech lidové mystiky židovského hnutí chasidů. Dcera i syn Františka Langera byli v padesátých letech vězněni komunistickou mocí.

František Langer se narodil 3. března 1888 se v rodině drobného židovského obchodníka jako nejstarší ze tří synů, kromě Jiřího měl ještě bratra Josefa. Vystudoval gymnázium a později medicínu. Už během studií na gymnáziu publikoval v různých časopisech a novinách.

Brigádní generál Langer

Ihned po dostudování byl odveden jako voják na haličskou frontu. Roku 1916 se nechal u Černovic na ruské frontě zajmout a byl pak internován v různých zajateckých táborech. V roce 1917 vstoupil do československých legií v Rusku. Po válce pracoval v Praze jako vojenský lékař, přispíval do Lidových novin a věnoval se dramatické tvorbě. V roce 1930 začal pracovat jako dramaturg Vinohradského divadla.

V roce 1939 Langer emigroval do Francie. Jeho bratr Josef zemřel v koncentračním táboře, bratr Jiří uprchl do Palestiny, kde zemřel v roce 1943. František se stal ve Francii šéfem zdravotnictví československé armády, po porážce Francie tuto funkci vykonával v Anglii, kde také spolupracoval s BBC. V armádě nakonec dosáhl hodnosti brigádního generála.

V roce 1945 se Langer opět vrátil do vlasti, po únoru 1948 se však stáhl do ústraní, jeho knihy vycházely jenom výjimečně. Zemřel v srpnu 1965.