Muchova studie k epopeji překonala očekávání, prodáno za 4 miliony

Praha – Jedna ze dvou studií ke Slovanské epopeji Alfonse Muchy představuje patrně nejdražší prodané dílo tohoto autora v České republice. Od vyvolávací ceny 1,9 milionu se nakonec částka během aukce uměleckých předmětů aukčního domu Dorotheum vyšplhala na 4 miliony korun. Aukce nabídla přes 300 položek, vedle Muchy třeba i díla Františka Kupky, Josefa Sudka či Františka Drtikola.

Muchův obraz Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě se našel v jedné české soukromé sbírce. Pořadatelé aukce uvádějí, že odborníci vědí jen o dvou studiích, které před vznikem Slovanské epopeje Mucha vytvořil. Druhá známá studie, která představuje zrušení nevolnictví na Rusi, se před několika lety objevila na aukci ve Spojených státech a zřejmě skončila v ruské soukromé sbírce.

„Ve výsledné podobě je formát ještě rozšířen, jak trošku v dolní straně, tak především z našeho pohledu v levé a horní, kde jsou vlastně doplněné různé vznášející se postavy s tou významnou slovanskou symbolikou,“ nastínil vztah předlohy a konečné podoby jednoho z obrazů epopeje znalec Michal Šimek. 

  • Obraz Alfonse Muchy zdroj: ČT24
  • Zavedení liturgie na Velké Moravě od Alfonse Muchy zdroj: ČT24

Studie vyobrazuje čtení papežské buly knížeti Svatoplukovi. Celému výjevu přihlíží Metoděj, který na Velkou Moravu přišel se svým bratrem Cyrilem roku 863. Jde z hlediska české historie o významnou událost. „Měla vlastně zásadní vliv na, řekněme, geopolitické uspořádání tehdejšího světa. I proto se domníváme, že význam tohoto obrazu je pro české publikum mimořádný,“ dodal Šimek.

Cyklus dvaceti velkoformátových obrazů Slovanské epopeje vlastní Galerie hl. m. Prahy. V současnosti ji vystavuje Velká dvorana Veletržního paláce v Praze.