Chaloupek vypráví pohádky štěňatům

Praha – Václav Chaloupek natočil v české přírodě už celkem 112 dílů večerníčků. Před nedávnem dokončil nový třináctidílný seriál, pod názvem Pohádky pro štěňátka se na obrazovkách České televize objeví začátkem příštího roku. Diváci se v nových příbězích setkají s mláďaty lovecké feny Madly, kterou znají z večerníčku Madla a Ťap. Hrdinou každého dílu bude jiné zvíře, Chaloupek se tak chce rozloučit s cyklem seriálů, které dosud pro malé diváky natočil.

„Chtěl bych tak symbolicky zakončit celou večerníčkovou sérii,“ potvrdil Chaloupek. „Pohádky budou posledním večerníčkem z české přírody, připravuji ale ještě pohádky o afrických zvířatech,“ prozradil, že jeho příběhy z obrazovky České televize nezmizí. Pokračuje také v natáčení dalších Minut z přírody a chystá se na pořad o přírodních zajímavostech v celém Česku. „Půjde o zajímavá místa, která lidé třeba ani neznají,“ slibuje.

Jeho večerníčky o zvířatech se líbí nejen dětem, ale i dospělým. V Chaloupkově režii se zástupců zvířecí říše ocitla před kamerou celá řada. „Měli jsme herce, jako byli méďové nebo Vydrýsek, kteří byli takovými dětskými hvězdičkami. I když se lišky nebo psík mývalovitý snaží, na ně prostě nemají,“ říká o svých „svěřencích“ Chaloupek. Štěňata divákům poprvé představí 14. února.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

VÁCLAV CHALOUPEK natočil svůj první seriál v roce 1997. Jmenoval se TULÁČEK a vyprávěl o dobrodružství a útrapách liščího mláděte. O rok později vznikl desetidílný seriál PRUHOVANÍ KAMARÁDI, jehož hlavními hrdiny byli dva malí divočáci a jezevec. KLUCI ZE ZÁMKU byl název třetího hraného seriálu, tentokrát o mladých bažantech. Následoval seriál MÉĎOVÉ o třech medvíďatech: Vojtovi, Kubovi a Matějovi. Později Chaloupek natočil volné pokračování „medvědích příběhů“, hlavními protagonisty byla medvíďata Honzík a Eliška. Mezitím vznikl seriál VYDRÝSEK, kde s malou vydrou říční diváci prožívali první rok života, a seriál BRÁŠKOVÉ, v němž si zahrála pro změnu vlčata. Následoval seriál MADLA A ŤAP - o kamarádství štěněte a malého rysa.

Kromě večerníčků natočil Chaloupek v roce 2005 14dílný dokumentární cyklus Kouzlo Afriky z nitra černého kontinentu. Je také autorem přírodopisného deníku MINUTA Z PŘÍRODY.

Václav Chaloupek při natáčení večerníčku Madla a Ťap
Zdroj: Karel Brož/ČT