Croodsovi - taková normální pravěká rodinka

Žili na úsvitu lidstva v bouřlivé, tektonické době – a málem na to dojeli. Když přijde pravěký jeskynní člověk o svoji zadýchanou jeskyni, dostane z toho bobky. Byl v ní totiž zvyklý usínat v objetí na jedné hromadě a s pocitem, že je tady dobře schovaný před vším novým, rozuměj špatným a nepatřičným, na které je třeba si v rámci zachování rodu dát bacha. V zásadě to mají tihle Croodsovi, vedení obezřetně zpátečnickým taťkou Grugem, jednoduché. Kdo chce přežít, musí se držet jejich pravidel a nehledat zbytečně světlo tam, kde může pokojně hnípat ve tmě! Jenomže tentokrát se musejí vydat tak daleko, jak ještě nikdy nešli…

Macecha příroda totiž brutálně odvalila kámen, za nímž ve skalní díře zatím vždycky našli bezpečný úkryt, srovnala jejich starý domov se zemí a vyhnala je do nebezpečného světa venku, který je plný nových, nebezpečných impulsů a kontaktů. Patří mezi ně i setkání s koumákem Boyem, který už má zmáknutý oheň a vynález bot a momentálně pracuje na tom, jak se dostat Grugově nemístně zvědavé dceři Išce na její buclaté tělo (což mu tato, jak se zdá, nemíní zásadně komplikovat).

A tak se teď trochu znejistělý ranař Grug vydává se svojí drsnou družkou Uggou, čtyřmi roztlemenými potomky a prehistoricky vyschlou tchyní (kterou často nemusí) na velkou cestu. Chce na ní najít novou jeskyni, ale – jak už to u vždy lehce didaktických animáků bývá - nakonec nalezne mnohem víc. A to je co říct, protože Grug je sice hodný neandrtálec, ale jinak pěkné pako, a jeho přeměna z muže jeskynního v muže nápadů je pro něj stejně náročná jako bolestná. Čas zapšklého schovávání, jež by nám nikdy neumožnilo pronikavěji se vzdálit od živočišné kategorie láčkovců, ale nenávratně skončil! 

  • Croodsovi zdroj: CinemArt
  • Croodsovi zdroj: CinemArt

Ve šťastném finále, které nám optimisticky ukazuje, z čeho jsme vzešli, tak i konzervativní „mamutík“ Grug dospívá objevně k tomu, že skončila doba, kdy si s poznáním a pokrokem hrál na schovku, a přišla dlouho očekávaná chvíle, kdy je třeba už konečně hledat světlo. A také, že takový nápad je často tisíckrát lepší nežli rána šutrákem do žeber, a schovávat se v jeskyni (když zrovna neprší) je ptákovina, která ještě nikdy nikoho neposunula na vrchol potravinového řetězce.

Croodsovi (smiřme se s tímto ne zrovna výmluvným názvem) - s animáckým vtipem, prehistorickou elegancí, slušným 3D, řadou inteligentních gagů, v pohodovém rytmu a opulentním vizuálu, koučovaném poradním hlasem konzultujícího kameramana Rogera Deakinse - vyprávějí docela originální příběh o tom, jak jsme kdysi vyšli z jeskyní a vydali se na dráhu budoucích Einsteinů. V animovaném světě o sobě dali hlavouni i kreativci z DreamWorksu zase jednou pořádně vědět! Promyšleně angažovali osvědčeného Chrise Sanderse (Jak vycvičit draka) a natočili pod jeho režijním dohledem výživnou a vitálně odsejpající pecku, podmalovanou melodiemi spolehlivého Alana Silvestriho, které neublížil ani nadstandardně odvedený český dabing.

  • Croodsovi zdroj: CinemArt
  • Croodsovi zdroj: CinemArt

Ne že by metaforická, animovaná story o tom, jak jsme se kdysi vydali na cestu pokroku, byla nějak zvlášť objevná a sofistikovaná. Naopak! Je přímočará jako útok místního šavlozubého tygra a předvídatelná jako prozření snaživého taťky Gruga. Ale všechny její výrazové a vyjadřovací segmenty téměř dokonale fungují, zapadají do sebe, umocňují se a podporují, akce, gag, sentiment i nezbytná moralita se hladce prolínají, neustále je na co se dívat, koho sledovat a komu držet palce, což je elementární předpoklad úspěšného dobytí filmového diváka.

Prosvětlený a pastelově barevný svět Croodsových (evokující nostalgickou vzpomínku na úplně jiné Flinstounovi) má šanci vás vizuálně pohltit, jeho protagonisté získat a jejich příběh oslovit. Co víc by mohl animák nabídnout, co víc bychom od něj mohli chtít. A již vůbec mi nepřipadá nemístné si i na počátků jedenadvacátého století připomenout, že bychom se nikdy (snad jen s výjimkou školních exkurzí) neměli vracet do starých jeskyní, ale vždycky místo jejich přítmí měli chtít světlo a nový život.

THE CROODS / CROODSOVI. USA 2013, 90 min., český dabing, přístupný, 2D+3D. Režie a scénář: Chris Sanders, Kirk De Micco. Kamera: Young Duk Jhun (vizual konsultant Roger Deakins). Hudba: Alan Silvestri. Hrají (hlasy): Nicolas Cage / Bohdan Tůma (Grug), Emma Stoneová / Nikola Votočková (Iška), Ryan Raynolds / Filip Blažek (Guy), Clark Duke / Jan Maxián (Thunk), Catherine Keenerová / Lucie Juřičková (Ugga), Cloris Leachmanová / Ludmila Molínová (Babi). V kinech od 21. března 2013.